Cykelfestival lär dig laga ditt fordon

Om du vill lära dig fixa din egen cykel kan du passa på nu i helgen på Möllevången i Malmö. Cykelfestivalen avslutas med en cykeldemonstration på söndag.

Det är en grupp som under parollen "Re-cycleism" arrangerar cykelfestivalen i helgen. På lördag går det bra att komma på workshop och lära sig fixa med cykeln.

– En av grejerna med att cykla är att vara självförsörjande, säger Viktoria Malmquist, en av initiativtagarna till cykelfestivalen.

Aktivisterna arrangerar sina workshops på Möllevången, i närheten av Folkets park. Man kan få också få lära sig att bygga en tvåvåningscykel, en så kallad tallbike där två cykelramar är ihopsvetsade ovanpå varandra.

– Så man kommer upp ovanför alla stadsjeepar och bussar, säger Markus Pålsson, en av de drivande cykelaktivisterna.

På söndag eftermiddag blir det en cykeldemonstration genom stan ner mot Djuphavsbadet i Västra hamnen. Den är inspirerad av Critical Mass som är en protestaktion med ursprung i USA där folk cyklar tillsammans i stora grupper i trafiken. Sådana aktioner har inte sällan retat upp bilisterna. Aktivisterna i Malmö tänker inte stoppa trafiken, men vill inte avslöja vilken väg de kommer att ta från Möllevången till Västra hamnen.

– Vi kommer att cykla tillsammans och cykla som alla andra trafikanter, säger Markus Pålsson.

Kommer ni att cykla i bredd?

– Om vi blir väldigt många kommer det automatiskt bli att vi cyklar i bredd, säger han.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se