Hasselblad säger upp igen

Den anrika kameratillverkaren Hasselblad har åter tvingats säga upp personal i Göteborg. I höstas slutade 15 anställda och för ungefär en vecka sedan fick ytterligare ett tiotal gå.

– Nu är det ungefär en vecka sedan vi verkställde uppsägningarna, och då är givetvis stämningen inte jättepositiv. Men vi gör allt vad vi kan för att trycka ihop verksamheten och få folk fullt sysselsatta och försöka få fram den framtidstro vi själva har på våra nya produkter.

Under våren har försäljningen minskat med drygt 20 procent. Orsak: finanskris och minskad efterfrågan i framför allt USA. Höstens uppsägningar berodde däremot på att ännu större fokus ska ligga på digitalkameror.

– Det var för att vi sett en ytterligare avtrappning i efterfrågan på våra analoga produkter och att vi ville fokusera enbart på det digitala, säger Christian Döbeln.

Hasselblad gick 2004 samman med danska Imacon, som bidragit med kunnande inom digital teknik och 2007 ökade försäljningen. Men nu är det alltså tuffare igen och betydligt färre arbetar i Göteborg idag, jämfört med i början av 2000-talet. Då var de ungefär 300, idag är de 47.

– Det är tveklöst så att med det läget vi var i då och med den ägarkonstellationen som vi hade då, så missade vi teknologiskiftet. Så är det. Och vi gör allt vad vi kan för att ta ikapp det, och nu vågar vi säga att vi leder teknikdelen i detta.