Umeårånet början på ny brottslighet i norr

Förra helgens våldsamma rånförsök i Umeå, då fyra män försökte spränga sig in i Loomis värdedepå är en typ av brottslighet som inte har setts i norra Sverige tidigare, enligt Rikskriminalpolisen.

I stadsdelen Haga i Umeå var Åsa Johansson en av många som skakades av skottlossningen tidigt på söndagsförmiddagen. Hon var hemma i köket när det smällde.

– Då hör jag skotten och blir livrädd. Jag tror att det är en galning som är lös på Haga och pepprar på husen. Man kommer att minnas det hela sitt liv. Man har ju liksom inte varit med om någonting sånt här, säger hon.

Den eldstid som utbröt mellan de fyra nu häktade rånarna och polisen ekade vida över kvarteren på Haga i centrala Umeå. Tommy Hydfors, biträdande rikskriminalchef, säger att det här är någonting nytt i norra Sverige:

– Det är första gången vi har sett den här grovheten, att man försöker ta en depå. Bankrån har förkommit men det här är väldigt välplanerade rån. Och när det gäller värderånen så har det tidigare varit i huvudsak ett Stockholmsfenomen, säger han.

Polisen har efter de spektakulära värdetransportrånen i Sverige för några år sedan haft en särskild aktionsgrupp för att bekämpa rån mot värdedepåer och transporter. Enligt polisen har de grova organiserade värderånen i stort sett upphört i Sverige. Senast en värdedepå rånades var i Bromma i september 2007.

Men de omkring 600 personer i landet som enligt Rikskriminalen har kopplingar till värderånen har inte slutat jaga pengar för det. Tommy Hydfors säger att bankrånen har blivit vanligare och rånarna har också sökt sig utomlands.

De senaste åren har svenskar varit inblandade i värderån och rånförsök i bland annat Åbo och Köpenhamn.

Nu hände det i Sverige igen, i Umeå. Men Tommy Hydfors säger att polisens kartläggning av rånarna och den höjda säkerheten runt värdedepåer och transporter gör det svårt att lyckas med ett sådant här rån.

– De här individerna kanske trodde det skulle vara lättare att göra det här i Norrland än att angripa någon depå i Mellansverige, men det gick ju inte så bra för dem, vi lyckades ju stoppa det här försöket, säger han.

Trots att polisen lyckades stoppa rånet i Umeå så får man kritik. Den rånare som skottskadades av polisen fick allvarliga skador och enligt tidningsuppgifter fick en förbipasserande bilist en kula genom rutan.

Insatsen ska granskas både av Riksenheten för polismål och av Justitieombudsmannen.

På Haga är Åsa Johansson glad att hon inte tog sin vanliga morgonpromenad förra söndagen.

– Jag brukar alltid varit ute med hundarna den där tiden så jag är ju väldigt glad att jag inte var det. För jag eller hundarna hade kanske fått en kula i huvudet, eller min dotter om hon hade varit med. Man tänker ju så i efterhand.

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se