Svårt att behandla sexförbrytare

Det svenska rättsväsendet har stora problem med att behandla människor som döms för sexuellt utnyttjade av barn och andra relaterade brott. Som vi berättade igår så har nu åtal väckts mot den man från Norduppland som misstänks ha hotat flickor på nätet och tvingat dem att utföra sexuella handlingar. Mannen har dömts för liknande brott och genomgått vård

- Jag ser inte någon rättsapparat som skulle kunna lyckas med den typen av notoriska förbrytare. De här personerna behöver långvarig behandling och det finns vissa chanser att det lyckas men det är väldigt svårt, säger kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki vid Stockholms universitet.

Enligt åtalet, som vi kunde berätta om i går, har mannen under stora delar av förra året chattat med flickor på nätet. Genom att kartlägga deras familjer och kompisar ska han genom hot ha tvingat flickorna till sexuella handlingar framför sina webb-kameror. Det handlar om ett 60-tal flickor i åldrarna 11-20 runt om i hela landet, varav två finns här i Uppsala län.

33-åringen, som är tvåbarnsfar och kommer från en ort i Norduppland, har tidigare dömts för liknande brott. Redan 1996 dömdes han till rättspsykiatrisk vård efter att ha ringt till tonårstjejer och barn och tvingat dem att utföra sexuella handlingar. Han dömdes också ett par år senare och för fyra år sedan för samma typ av brott.

- Det visar alltså att det är en notorisk förbrytare som har den typen av tendenser och det visar ju att den behandling han har fått tidigare inte har gett några effekter och tyvärr är de här problemem svårbehandlade. Den här hänsynslösheten förskräcker. Han gör ju de här ungarna verkligen illa genom att utsätta dem för den typen av press.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se