Överenskommelsen om Opel

Nöjd Merkel: Vi gjorde vad vi måste göra

Det är nu klart att General Motors säljer majoriteten i tyska Opel, med fabriker i flera europeiska länder, till den österrikisk-kanadensiska bildelstillverkaren Magna och den ryska banken Sberbank. Överenskommelsen blev klar i natt i det tyska regeringskansliet i Berlin och förbundskansler Angela Merkel är nöjd.

– Det var svåra förhandlingar, men regeringen har gjort det den måste göra, sa Angela Merkel på presskonferensen i Berlin vid lunchtid på lördagen.

Merkel sa också att hon också pratat i telefon med Barack Obama om avtalet och att de bägge är överens.

Uppgörelsen gör det nu möjligt att fortsätta tillverkningen vid Opels fabriker i Tyskland också nästa vecka, oberoende av hur det går med GM:s konkursprocess, som inleds i USA på måndag.

Uppgörelsen är inte billig för tyska staten. Kreditgarantierna till köparen Magna motsvarar runt 50 miljarder svenska kronor.

Det hade varit billigare för den tyska regeringen att låta Opel gå i konkurs. Den nye tyske näringsministern Karl Theodor Guttenberg, och partiallierad till Merkel, står fast vid att en konkurs hade varit bättre:

– Personligen har jag gjort en annan bedömning av riskerna än resten av regeringen, sa han i natt inför tv-kamerorna.

Om Guttenberg nu kan sitta kvar är en öppen fråga.

Magna tar nu över 20 procent av aktierna i Opel. Partnern, den ryska statligt styrda storbanken Sberbank ska äga 35 procent i Opel. GM behåller lika mycket, alltså 35 procent. De anställda ska äga 10 procent, enligt det än så länge preliminära avtalet.

Att en rysk investerare blir storägare i ett stort tyskt industriföretag är ovanligt. Sedan i fjol finns också en lag i Tyskland som tillåter tyska staten att stoppa stora uppköp i Tyskland, där köparen kan kopplas till andra länders regeringar. Som i fallet Sberbank alltså.

Men än en gång: Under valåret är det viktigare att rädda industrijobb för tyska politiker, än att följa de egna principerna. Näringsminister Guttenberg står rätt ensam, även bland partivännerna.

Också den ryska biltillverkaren Gaz blir Magnas partner i Opelaffären. Planen är att Opel nu ska tillverkas och säljas också i Ryssland.

I uppgörelsen ingår inte bara Opels tyska del, utan också fabrikerna i Storbritannien, Spanien, Belgien och Polen.

Magnas ledning har förklarat att av de cirka 50 000 jobben kommer ungefär en femtedel att försvinna.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se