Opelaffären föregicks av regeringsbråk

Ett preliminärt avtal är klart som innebär att bildelstillverkaren Magna tillsammans med ryska Sberbank, tar över majoriteten i Opel. Men överenskommelsen var svår att nå, och den tyska regeringen var länge inte alls överens.

– Alternativet, en konkurs, var politisk omöjligt för mig, var förbundskansler Angela Merkels kommentar till uppgörelsen om Opel på dagens presskonferens här i Berlin.

Det var alltså inget lätt beslut att fatta för den tyska regeringen. För att låta Magna ta över Opel kan bli dyrt för tyska staten, som garanterar Magna krediter upp till motsvarande 50 miljarder svenska kronor.

Och den tyske näringsministern Karl Theodor Guttenberg, partivän till Merkel, gjorde en annan bedömning än sin chef. Han avrådde från affären och ville hellre låta Opel gå i konkurs.

Enligt tidningsuppgifter i dag var han beredd att avgå, men han ska ha övertalats av Merkel att stanna i regeringen.

Merkel själv lät alltså den politiska risken med en konkurs för Opel fälla avgörandet. Det är val i Tyskland i höst. Och om kristdemokraten Merkel, mot Socialdemokraternas vilja, satt de 26 000 Opeljobben på spel, då skulle hon ha fått svårt att försvara det i höstens valdebatt.

Men hon slipper inte kritik. En av regeringens tunga ekonomiska rådgivare, Wolfgang Franz, ordförande för de så kallade vise männen, hade föredragit en konkurs för Opel, säger han till tidningen Tagesspiegel.

– Fler kommer nu att knacka på regeringens dörr: Och då kan regeringen inte säja: Dig räddar vi, men inte dig. Och staten har inte råd att rädda alla företag som har svårigheter, säger Wolfgang Franz.

Uppgörelsen med Magna och Sberbank gäller inte bara Opels tyska del. Även fabrikerna i England, Spanien, Belgien och polen ingår i köpet. Och köpet får klartecken både från den amerikanska och den tyska regeringen.

Magnas ledning har förklarat att av de cirka 50 000 jobben kommer ungefär en femtedel att försvinna.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se