Stockholm marathon

Rekordmånga löpare i årets maraton

Uppdaterad: 17:57
Segraren i årets Stockholm marathon blev debutanten Paul Kipkemei Kogo från Kenya, med vinnartiden 2.15. Bäste svensk blev Said Regragui, från Hässelby SK, som blev trea och därmed vann SM-klassen. Antalet löpare ökade för trettonde året i rad.

I år är det rekordmånga löpare som deltar och från 70 länder. En av dem är Carola Svahn, från Vasa i Finland.

– Det känns jättebra faktiskt. Vi har startat rätt så långsamt så målet är att komma i mål i dag. Vi är en grupp på tre här och sedan har vi de bättre tjejerna någonstans där mycket längre framåt, säger Carola Svahn.

För trettonde året i rad har antalet anmälda löpare till Stockholm marathon ökat till årets rekord 18 736 stycken, och aldrig har så många kvinnor deltagit heller, 23 procent av deltagarna. På damsidan vann Hässelbylöparen Isabellah Andersson för andra året i rad.

Det handlar alltså om 42 195 klassiska meter runt stan. Och många vätskestationer har det funnits längs vägen i den 24-gradiga värmen.

Hettan har till och med fått Debrah Saami från Florida att svettas extra mycket under sitt första marathon i dag.

– Det är verkligen varmt här. Jag är från Florida och det här är jättevarmt, säger Debrah Saami.

Hur långt har du sprungit?

– Än så länge har jag bara sprungit 7 kilometer, så jag har en lång väg kvar. 

En lång väg kvar alltså för amerikanskan Debrah Saami tidigare i dag. Och många nationaliteter har alltså funnits representerade.

Engelska Reanne Hampson Jones springer i Stockholm för att det inte är lika trångt i loppet här som i Storbritannien, och för att det är en bra chans att få en tidtagning, säger hennes mamma Frances tillsammans med syster Elly. 

– Det är färre löpare här än hemma i London, det är för upptaget där. Och dessutom jobbar min man här. Stockholm är vår favoritstad ändå, säger Frances Reanne Hampson. 

– Bra chans till semester för oss, säger Elly Reanne Hampson. 

Efter halva loppet, 21 kilometer, är det inte lika lätt för en löpare att tala. 

– Ja, 21 kilometer, och nu ska jag jogga. Sedan ska jag ansluta, säger en deltagare flåsande.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se