GM OCH FORDRINGSÄGARNA

Tystnad kring senaste budet

Uppdaterad: 02:57
USA:s president Barack Obama säger att den enda räddningen för det krisdrabbade bilföretaget General Motors är att staten går in som storägare i ett rekonstuerat GM. Detta samtidigt som GM inte vill säga om de har fått stöd av företagets fordringsägare för det nya bud som fordringsägarna fick för några dagar sedan.

I USA gick tidsfristen för General Motors fordringsägare ut klockan 23 på lördagskvällen, svensk tid. Då skulle de ha svarat på förslaget till uppgörelse med GM.

Det senaste erbjudandet var att avstå från fordringar på 27 miljarder dollar mot bland annat minst tio procent av aktierna i det rekonstruerade General Motors. Men när tidsfristen gått ut vägrade både GM och amerikanska finansdepartementet att ge några kommentarer kring hur svaren har varit, svar som också har stor betydelse för Saab Automobiles framtid.

En uppgörelse med fordringsägarna ses som en förutsättning för en lyckas rekonstruktion. 

President Barack Obama säger i en intervju med tv-bolaget NBC att han hade föredragit att den amerikanska staten inte skulle behöva gå in som ägare i GM, men att alternativet till den lösningen är att GM försätts i konkurs och sedan upphör att existera.

– Med tanke på den recession vi är inne i, så skulle något sådant kunna få fruktansvärda konsekvenser på ekonomin i stort, sa Obama vidare.

Presidentens uttalande går att tolka som att han indirekt bekräftar det som i stort sett alla bilindustribedömare i USA nu är ense om, att GM på måndag i New York kommer ansöka om så kallat konkursskydd enligt de särskilda amerikanska konkurslagarna.

GM:s ledning har suttit i långa möten under helgen i New York och kommer också ha en presskonferens här på måndag, där rekonstruktionsplanerna väntas presenteras.

GM ville inte på lördagskvällen säga hur många av företagets fordringsägare som innan tidsgränsen gick ut, godkände GM:s förbättrade bud till fordringsägarna. En uppgörelse med dem, där de skriver av sina fordringar på GM mot att de får en viss ägarandel i nya GM, anses göra rekonstruktionen betydligt smidigare.

Rekonstruktionsplanen, som arbetats fram av GM och den amerikanska regeringens särskilda styrgrupp för bildindustrin, går ut på att de väl fungerande delarna av GM startas om i ett nytt bolag där staten alltså blir tillfällig storägare, det som Obama pratar om i sin intervju. De delar som tynger företaget och som GM inte längre vill behålla placeras i ett annat företag vars olika delar antingen säljs eller läggs ner.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se