Nya skollagen

Alla elever måste få sexundervisning

Uppdaterad: 12:30
Alla grundskolelever måste delta i lektioner om sex och samlevnad och i simundervisning. Det vill regeringen slå fast med den nya skollagen som ska ut på remiss i sommar. Det skriver integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och utbildningsminster Jan Björklund, båda FP, på DN Debatt i dag.

– I de undersökningar som kommit fram är det väl i rätt hög utsträckning muslimska flickor som förvägras att delta i undervisningen, ofta på grund av att deras föräldrar inte vill det eller deras pappor inte vill det. Men vi menar att också de här eleverna och flickorna har rätt till den undervisningen precis som alla andra elever har, säger Jan Björklund.

Ofta handlar det om simundervisningen och idrotten, men många elever får inte heller för sina föräldrar delta i lektioner om sex och samlevnad, menar Jan Björklund och integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. På Dagens Nyheters debattsida i dag refererar de till ett flertal studier om att särskilt utlandsfödda flickor och pojkar missar sådana här lektioner.

Rätten för föräldrar att befria sina barn från viss undervisning är gammaldags, menar Björklund och lagen grundlades på 1950-talet som en lösning för katolska och judiska elever då kristendomskunskap fortfarande låg på schemat. Men med den ny lagen skulle den rätten försvinna, utom i mycket utpräglade undantagsfall.

När Jan Björklund förra året hade uppe ett sådant här förslag, fick han inget vidare medhåll från de andra borgerliga partierna.

Bland annat sa Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund då att det var fel väg att gå. Även Centerpartiet var tveksamt, men Sofia Larsen från Centerpartiet och ordförande i utbildningsutskottet, säger nu att för många skolor i dag accepterat att elever befrias vissa ämnen.

– Som jag ser det har det i för många fall blivit regel istället för ett särskilt undantag, och då har man inte gett eleverna den riktiga möjligheten att kunna nå upp till kunskapsmålen i vissa ämnen. Nu säger vi att skolorna får en större skyldighet att anpassa sin undervisning och vara mer flexibla på olika sätt än vad man varit tidigare, säger Sofia Larsen.

Socialdemokraterna är tveksamma till lagen. Marie Granlund, som företräder socialdemokraterna i riksdagens utbildningsutskott, tror att undantagsparagrafen i så fall kommer att bli viktig.

– Det måste finnas undantag för att inte tvinga och skuldbelägga eleverna och tvinga över en del elever kanske till religiösa fristående skolor, säger Marie Granlund.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se