Anklagas för avtalsbrott

Det bolag som i år vunnit upphandlingen om fyra vårdboenden i Uppsala, Kosmo AB, har inte velat ta över anställningen av ett 10-tal vaktmästare och administratörer från kommunen utan enbart vårdpersonal.

-Jag tycker det är allvarligt gentemot våra medarbetare. Våra medarbetare känner sig inte önskvärda hos Kosmo, säger kommunens äldreomsorgschef i Uppsala Karin Proos.

Du ser det här som ett avtalsbrott?

-Jag tycker det är ett väldigt konstigt sätt att hantera en sån här verksamhetsövergång och jag har inte sett det tidigare, säger Karin Proos.

Du är även krtitisk mot hur kommunen skött upphandlingen?

-Det är ju kommunen som upphandlar här. Jag tycker att det är viktigt att man är tydlig mot en anbudsgivare och den som vinner vad man faktiskt har upphandlat, säger Karin Proos.

Lena Larsson är delägare i vårdbolaget Kosmo, och hon säger att företaget nu ändrat sig och kommer att ta över också de aktuella vaktmästarna och administratörerna.

-Vi har haft en diskussion med Uppsala kommun omkring de här tjänsterna, vilket beror på att vi normalt inte har de tjänsterna i vår organisation. Efter diskussioner är det så att vi kommer att anställa de här administratörerna och vaktmästarna med de tjänstgöringsgrader och arbetsuppgifter det har idag, säger Lena Larsson på Kosmo AG.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se