EU-valet

Många äldre röstar idag

Om exakt en vecka är det val till EU-parlamentet. Men redan idag är det många som röstar på de äldreboenden som anordnar röstning.

- Jag har bott här i 14 år och jag har röstat alla gånger, säger 97-åriga Elsa Rosell som bor på Torpa äldreboende i Jönköping.

Fram till 2002 var det lag på att personer som bor på äldreboende skulle få rösta just söndagen innan valet. Numera är det dock fritt fram att anordna rösttillfälle under hela den tid som förtidsröstningen pågår, men av tradition så väljer många kommuner fortfarande att använda sig av söndagen veckan innan valet. Men det är långt ifrån alla äldre som väljer att rösta.

- Många tycker kanske att tiden är slut för deras del, säger Sven-Olof Nilsson, röstmottagare på Torpa äldreboende.

Men på Torpa är det faktiskt en hel del äldre som röstar, och Gunborg Svensson berättar att det har varit en del debatter den senaste tiden:

- Den ena tycker si och den andra så och då blir det diskussioner.

För Margot Wall var det självklart att ta sig ner till samlingslokalen för att rösta, och hon har hunnit med en hel del val under sitt 80-åriga liv:

- Jag har röstat alla gånger jag fått. Första gången var det om högertrafiken. Jag har inget att säga till om, men jag försöker i alla fall.