Över 40 000 utan ström efter brand

Uppdaterad 00:48
Minst 40 000 hushåll i Stockholm men framför allt i kommuner norr om Stockholm, bland annat i Täby och Sollentuna, var utan ström på söndagskvällen. Enligt Vattenfall beror avbrottet på en brand i en transformatorstation i Täby som slagit ut andra delar av elnätet i området. Även kollektivtrafik och mobilnät har drabbats av stora problem.

Flera andra elbolag drabbas av avbrottet, bland annat Vattenfall och Sollentuna Energi. Detaljerna är dock oklara och företagen kan inte lämna några prognoser om när hushållen kommer att få strömmen tillbaka. Trycket blev hårt på SOS Alarm när strömmen gick i de många hushållen.

– Vi fick en otrolig mängd samtal vid 22-tiden om strömlöst och nedfallna och gnistrande ledningar och det har ju också varit bränder i två ställverk i norra Stockholm.

– Det här är mycket ovanligt eftersom det inte har påverkats av något oväder. Jag har ingen aning om vad det egentligen är som har inträffat, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

För kollektivtrafiken har avbrottet resulterat i stora störningar. Sedan 22.30-tiden står Roslagsbanan och Lidingöbanan helt stilla. Pendeltåg mot Märsta ersätts med bussar och tunnelbanans blå linje går i begränsad trafik.

– Det har varit väldigt svårt att få information om vad som hänt, även för oss internt, säger Per Ekberg på Storstockholms lokaltrafiks pressjour. Dessutom är det svårt att få tag på ersättningsbussar när så många områden drabbas samtidigt.

Enligt SJ berörs omkring 20 tåg på sträckan mellan Stockholm och Uppsala. Även SJ:s resenärer kan få svårt att komma fram till sin destination.

--  Det är väldigt svårt att få tag på ersättningsbussar, säger Ann-Katrin Backlund på SJ:s pressjour. Ett tåg från Jämtland på väg till Stockholm tömdes på Arlanda och bara på det var det omkring 300 resenärer.

Även mobiltrafiken ligger nere i ett större område norr om Stockholm.

– Just nu försöker vi bara få grepp om vad det är som har hänt. Men flera stationer är utslagna och vi har personal på väg, säger Kjell Westin, driftledare på Telia Sonera.

Vid 01-tiden var omkring 20 000 av Fortums kunder fortfarande utan el.

Thomas Johnson
thomas.johnson@sr.se