Socialbidragen skenar

Socialbidragskostnaderna i Uppsala kommun växer med rekordfart och har på bara en månad fördubblats. Den senaste prognosen visar att försörjningsstödet blir 40 miljoner kronor dyrare under 2009 än vad man har budget för i den berörda nämnden. Folkpartisten Mohamad Hassan är ansvarig politiker i nämnden.

 - Det är tufft och vi har bett kontoret att analysera siffrorna för vi har fortfarande låg arbetslöshet i Uppsala.

För en månad sedan kom prognosen om ett underskott på 20 miljoner kronor för försörjningsstöd, eller socialbidrag som det hette förr. Idag är den summan istället 40 miljoner.

- Totalt för nämnden kommer sluta med minus 20 miljoner eftersom vi tar några åtgärder så att vi parerar ett viss underskott men vi kommer inte kunna ta in hela 40 miljoner, säger han.

Mohamad Hassan räknar alltså med att kunna ta pengar från andra verksamheter inom nämnden som tex vuxenutbildning och gymnasieskola för att täcka en viss del av underskottet. Redan nu har nämnden dragit ned på arbetsmarknadsåtgärder.

- Ja, det låter jättesjukt egentligen för att det är ju de insatserna som vi ska ha för att kunna få ner socialbidragskostnader men vi sitter i moment 22. Spenderar vi våra medel på insatser så riskerar vi att gå med ett underskott, säger han.

Uppsala kommun har enligt Mohamad Hassan bara vid två tillfällen under de senaste 20 åren lyckats få pengarna till försörjningsstöd att räcka till. så han är inte helt förvånad över prognosen.

- Nämndens budget för försörjningsstöd har alltid varit felbudgeterad. Vi får ha en dialog med kommunledningen och titta hur vi kan hantera den här uppkomna situationen, säger han.

Hur anser du att Uppsala kommun måste agera?

- Kommunen som arbetsgivare ska ta sitt ansvar. Det är tufft nu, man ska spara in pengar men det är kanske i de här tiderna som man ska öppna upp för att ta in praktikanter för att få ned kostnaden på försörjningsstöd och andra kostnader ocskå och säkra kanske en återväxt, säger Mohamad Hassan, folkpartistiskt ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala.

Den borgerliga kommunledningen har föreslagit att lägga 30 miljoner på försörjningsstödet nästa år.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se