Landstinget

Läkare förflyttad efter hot mot kollegor

Trots att en 50-årig överläkare från Gävle är misstänkt för olaga hot, misshandel och sexuella ofredanden började han i dag jobba på sjukhuset i Bollnäs. Landstinget har valt att tillfälligt omplacera läkaren i väntan på rättegången mot honom som troligen sker i höst.

– Vi gör en tillfällig lösning eftersom personen inte har misskött sig i jobbet utan det har berört händelser på fritiden, säger Margareta Petrusson, personaldirektör inom Landstinget Gävleborg.

Det var i slutet av mars som den 50-årige överläkaren snavade och föll ner för en trappa på ett utestället i Gävle och slog i huvudet vid fallet. Han fördes då med ambulans till Gävle Sjukhus. Väl framme på akutmottagningen började mannen, som själv jobbar på en annan avdelning på sjukhuset, att hota sina kollegor.

Dödshotade personalen
Enligt förundersökningen ska han bland annat ha sagt "Jag ska sök upp er och döda er". Det hela slutade med att överläkaren polisanmäldes och i slutet av april åtalades han för olaga hot, misshandel och sexuella ofredanden. I det åtalet misstänks också mannen för en misshandel som ska ha skett i höstas.

– Vi har gjort en bedömning utifrån det han nu står åtalad för men vi dömer inte utan vi avvaktar den dom som kommer, troligen i höst, och vi avvaktar också socialstyrelsens bedömning, säger Margareta Petrusson.

Från och med i dag så jobbar överläkaren på en öppen mottagning på Bollnäs sjukhus inom sin egen specialitet.

– Naturligtvis är förtroendet naggat i kanten men det viktiga att se är ju om det här var en engångsföreteelse eller om det är ett beteende som upprepar sig, säger Margareta Petrusson

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se