Pakistan

Främlingar öppnar dörren för flyktingar

Internationella Röda Korskommittén uttrycker nu "djup oro" över situationen för civila som är kvar i Swat-dalen i nordvästra Pakistan. Många där saknar både mat och vatten. Också många av de runt tre miljoner civila som flytt striderna mellan armén och talibaner har det svårt, men får också hjälp av människor de inte känner.

Bara runt 200 000 av de som flytt striderna har tagit sig till flyktingläger. Många av de övriga har fått härbärge hos främlingar som vill hjälpa de drabbade.

– I Swat hade vi det bra, här får våra barn sova direkt på cementgolvet, säger Swat-flyktingen Aasia som får klämma in hela familjen på 23 personer i två små rum.

Ändå är hon tacksam för att främmande människor här i storstaden Rawalpindi upplåtit sitt hem åt dem, ägaren av huset sover på taket med sin familj så att flyktingarna ska få riktiga rum.

– Jag ber för att det ska bli fred i Swat så att vi kan återvända, jag älskar Swat, och så fort det blir fred tänker jag sälja mina örhängen så att vi har råd att återvända, säger Aasia.

En annan flykting som kommit till Rawalpindi, textilhandlaren Pir Gul, flydde med sin familj på sex personer, han hade bara motsvarande knappt 200 kronor på fickan då och kläderna han gick i, nu har 16 dygn gått.

– Det känns hemskt att behöva leva på dessa snälla människor, men regeringen har inte gjort någonting för oss. Bara freden kommer ska jag sälja min mobiltelefon och köpa en biljett för oss tillbaka till Swat. Allt detta elände är talibanernas fel, säger han.

I vissa delar av Pakistan, som i Karachi, har andra etniska grupper hållit demonstrationer mot att släppa in pashtunska flyktingar från Swat. Och i huvudstaden Islamabad har de motats bort med hänvisning till att de kan utgöra en säkerhetsrisk.

Men här i Rawalpindi verkar de tas emot med öppna armar, åtminstone av män som Umar Khan. Han har fem familjer från Swat boende hos sig.

– Människorna här i Punjab har ett stort hjärta. Och vi måste hjälpa varandra, säger han.

Nils Horner, Rawalpindi
nils.horner@sr.se