Konst

Torsten Andersson död

Konstnären Torsten Andersson har avlidit. Andersson som föddes 1926 i Östra Sellerup i Skåne, studerade vid Otte Skölds målarskola samt vid akademierna i Köpenhamn och Stockholm. Andersson tilldelades Carneigie Art Award 1998 och 2008, och arbetade mycket med att måla vad han kallade ”porträtt av fiktiva skulpturer” en undersökning av måleriets förutsättningar.

Det har talats mycket om Torsten Anderssons självkritiska arbetsprocess, där han förstör merparten av sina skisser för att kunna vaska fram det värdefulla. Moderna museets chef Lars Nittve skrev så här i en text från 2002. ”Av hundra teckningar förstörs nittio, de överlevande tio teckningarna ger impulser till hundra nya, av vilka nittio förstörs. Tjugo teckningar återstår, av dess förstörs sexton, fyra återstår.” Under 1960-talet arbetade Torsten Andersson som professor på Konsthögskolan i Stockholm, men det var framför allt i Skåne, i Benarp utanför Hörby som han var verksam in i det sista. Torsten Andersson blev 82 år gammal.

I Kulturradion 18.15 ikväll sänds i repris Tor Billgrens portätt av Torsten Andersson från 2005. Det är därför jag har isolerat mig härute, heter programmet.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se