Wallander är en stillsam person

Henning Mankells kriminalkommissarie Kurt Wallander har Ystad som arbetsfält. Hans namn är ett av dem som många av er tycker borde pryda något av de nya Pågatågen. Hör Ewa-Gun Westford, informations ansvarig på polisen i Ystad berätta om sin version av Kurt Wallander.

– Han är ganska stillsam och intressant att diskutera samhällsskeenden med och han har framför allt ett stort socialt patos och tar ett stort ansvar, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig på polisen i södra Skåne.

Kurt Wallander är en god samhällsmedborgare men är inte lika bra som polis eftersom han är spontan, vill för mycket och glömmer bort att polisarbete är ett teamwork.

– Han rusar iväg och ibland ställer han till det för sig och hamnar i onödiga faror, säger Ewa-Gun Westford.

I filmerna har Kurt Wallander en vurm för opera. I verkligheten går de klassiska kompositörerna inte riktigt hem bland den yngre delen av kåren i polisområde södra Skåne. Men Ewa-Gun Westford som är lite äldre är precis som Kurt Wallander förtjust i Rossini.

– Vi jobbar på samhällets bakgård. Det är jobbigt ibland och det kan bli för mycket av det goda. Ibland suger både organisationen och det arbete vi har att göra och då är det skönt att göra som Kurt, brassa på med en häftig opera och glömma sig bort, säger Ewa-Gun Westford.

Hon har själv haft en aktiv roll i Wallanderproduktionen.

– Jag var åtta sekunder i bild och jag hade en talroll där jag suckar och det tog sju omtagningar för att få den sucken på plats, säger Ewa-Gun Westford.