Mordet på amerikansk arbortläkare upprör

En känd amerikansk abortläkare har skjutits till döds i Kansas i USA. Läkaren George Tiller har i flera år utsatts för protester från abortmotståndare, och har skottskadats en gång tidigare. En man har gripits misstänkt för dödsskjutningen.

Doktor George Tiller var på väg in i sin kyrka i Wichita i Kansas för gudstjänst, när en ensam man öppnade eld och sköt Tiller till döds. Den 67-årige Tiller är en av USA:s mest kända abortläkare, och han har i åratal varit ett hatobjekt för antiabort-aktivister.

Tillers läkarklinik i Kansas är en av få i USA som utför sena aborter, efter 21:a graviditetsveckan, och utanför hans mottagning har det ofta varit våldsamma protestdemonstrationer. 1993 skottskadades Tiller i ett attentat mot kliniken.

Dödsskjutningen i går har fördömts av flera antiabortgrupper och många kyrkobesökare i Wichita var chockade efter dådet.

– Att protestera mot abortlagen är allas rättighet, sa Drew Vendell till AP, men det här är något helt annat, ett fruktansvärt brott.

Även president Barack Obama fördömde dådet. "Hur stora motsättningar vi än har kring abortfrågan, så kan de aldrig lösas med våld", sa Obama i ett skriftligt uttalande.

Sent i natt greps en man i Kansas misstänkt för dödsskjutningen.

Mordet på George Tiller kommer samtidigt som den omstridda abortfrågan återigen hamnat i fokus. Antiabortgrupper har de senaste dagarna kritiserat Barack Obamas nominering av ny domare i Högsta domstolen.

Den nominerade Sonia Sotomayor har visserligen inte uttalat sig offentligt i abortfrågan, men hon antas ha samma inställning som Obama, det vill säga att vilja behålla rätten till fri abort. Det har lett till ny infekterad debatt om aborträttens vara eller inte vara i USA.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se