56 kan sägas upp på SPX

Företaget SPX - tidigare Johnson Pump - i Örebro har inlett förhandlingar om uppsägning av 56 anställda, både på kollektiv- och tjänstemannasidan.

SPX som i dag har amerikanska ägare vill rekonstruera Örebroavdelningen till ett utvecklingscenter. Tanken är då att man ska lämna produktionen av industripumpar och koncentrera verksamheten till marina pumpar i båtmotorer.

Företaget Johnson-pump grundades i Örebro 1968, och har idag 120 anställda.

Den senaste veckan har SPX haft en dialog med de fackliga representanterna om att lägga ner den del av produktionen som handlar om industripumpar.

VD:n Mikael Strålman vill inte bli intervjuad på band, men menar att det är den allmänna nedgången i världskonjunkturen som nu också drabbat SPX
- Det vore tjänstefel att inte titta över verksamheten, säger han i en kommentar.

Så nu koncenterar man sig på marina pumpar, det vill säga olika pumpar till båtmotorer för fritidsbruk. Man ska bli ett marint exellence-center som det kallas, redan idag är man stark på forskning inom detta område menar VD. När industripumparna försvinner berörs 56 anställda av totalt 117, både på kollektiv och tjänstemannasidan, enligt VD Mikel Strålman går ingen säker.

Sen 2006 är Johnson Pump del av det amerikanska bolaget SPX, men redan i början av 2000-talet var det tal om att flytta företaget från Örebro. Det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten gick då in och köpte fastigheten i Nasta av Johnson Pump, renoverade och hyr sen dess ut lokalerna till bolaget.

När kontraktet går ut om några år har SPX en tvingade option på att köpa tillbaka fastigheten. I morgon tisdag ska SPX:s VD träffa ledningen för Örebroporten. Vill SPX då kliva ur en del av lokalerna så är det en förhandlingsfråga, säger Per Cardesjö, VD för Örebroporten. Han säger att kommunen sitter med alla trumf på hand och ska gå skadelös ur affären oavsett hur SPX vill ha det med lokalerna i Nasta.