Ulf Spång: "Åklagaren är inkompetent"

Uppdaterad: 12:03
Svea hovrätt friar Skandias förre finanschef Ulf Spång från misstankarna om grovt skattebrott. Själv är han mycket kritisk mot hur  överåklagare Christer van der Kwast har skött målet.

På måndagsförmiddagen kom domen i Svea hovrätt som gäller den tidigare Skandiadirektören Ulf Spång och misstankar om grovt skattebrott. Hovrätten friar Ulf Spång och själv är han mycket kritisk mot hur målet har skötts.

– Jag är inte det minsta förvånad men det finns ingen vinnare i det här, efter fem och ett halvt år. Med en inkompetent åklagare som har drivit det här på ett mycket märkligt sätt så finns det ingen vinnare men det är skönt i alla fall, säger Ulf Spång.

Vad menar du med inkompetent åklagare?

Det är en åklagare som konsekvent har bortsett från fakta, som inte borde ha drivit det här till åtal. Han förlorade fullständigt i tingsrätten. Det fanns inget skäl, och han har inte tillfört någonting, för att överklaga till hovrätten, säger Ulf Spång.

Svea Hovrätt går i stora drag på den bedömning som tingsrätten tidigare gjorde och friar Spång. Däremot är domen i hovrätten inte enhällig. En nämndeman ville ha en fällande dom.

Domen är också en stor motgång för överåklagare Christer van der Kwast, som krävt ett och ett halvt års fängelse.

Det här är det sista brottmålet i turerna kring Skandia efter bonusregnet till höga chefer och skandaler kring lyxrenoverade lägenheter.

Den tidigare vd:n i Skandia Lars-Eric Petersson har friats för brottsmisstankarna kring bonusarna, medan den tidigare personaldirektören Ola Ramstedt dömdes till ett och ett halv års fängelse för att han skrev under en faktura på över 17 miljoner kronor för lägenhetsrenoveringarna.

Målet som hovrätten nu avgjort har handlat om den tidigare finansdirektörens pensionsförsäkring och frågan om han försökt att smita från skatt när han 2001 flyttade på 20 miljoner från en pensionsförsäkring i Schweiz till ett eget bolag på skatteparadiset Guernsey.

Länsrätten har upptaxerad Spång med de 20 miljonerna, men hovrätten slår nu fast att det inte går att styrka att Spång medvetet försökt att smita från skatten.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Ekot har sökt överåklagare Christer van der Kwast, utan framgång.