P3 nyheter

Lågt intresse för spetsutbildningar

En tredjedel av platserna på spetsutbildningarna på gymnasiet som startar i höst är fortfarande lediga. Just nu är det 207 elever som har sökt någon av de tio spetsutbildningarna som förstahandsval. Och totalt finns det platser för 300 elever. Danderyds Gymnasium har bara femton förstahandssökande till sin matteutbildning som startar i höst, det säger Susanne Gennow:

- Det är lite tråkigt. Men jag tror att även om vi haft det här tidigare så det här med spetsutbildningar kom ju väldigt sent egentligen, så vi jobbar ju nu för att nästa läsår få ut mycket mer information tidigare allmänt om de här spetsutbildningarna.

Danderyds Gymnasium har haft en särskild matteinriktning sen 1986 och bredvid skolcafeét ligger ett litet uppehållsrum som är till för dom som läser den. Bland schackbräden och datorer sitter Ingrid Johansson och äter en bananasplitt. Om en vecka tar hon studenten.

- Jag tycker det har varit jättebra att få gå här och läsa mer matematik i en snabbare takt för att jag tycker det är väldigt roligt. Så jag tror att de här spetsutbildningarna kommer vara bra både för dem som verkligen vill satsa på det här ämnet och kunna plugga vidare snabbt och även för dom som bara tycker att det är det roligaste ämnet helt enkelt och vill lära sig så mycket som möjligt. Så jag tror att det är bra på alla sätt.

Ehrensvärdska Gymnasiet i Karlskrona har tolv förstahandssökande till spetsutbildningen i matte och rektorn Mattias Liedholm tror att elever inte är vana vid att söka till specialutbildningar i annat än idrott.

- Det finns en tradition när det gäller idrottsgymnasium. Man börjar kanske som 9-åring som hockeyspelare, tränar hårt och som 15-åring söker man sig till ett idrottsgymansium för hockey. Men när det gäller matematik är det ingen tradition och det tar lite tid att få in det här tänkandet, säger Mattias Liedholm.

På Skolverket är man besviken över det låga intresset för utbildningarna.

- Ja lite bättre hade jag faktiskt trott att det skulle vara. Men jag vet också att en del av skolorna har haft väldigt svårt att marknadsföra sig. Det kommer ju inga pengar med den här försöksverksamheten och det är ju en stor apparat att försöka nå ut över hela landet, säger Charlotte Wieslander.

Men Susanne Gennow på Danderyds Gymnasium tycker ändå att det är motiverat att ha utbildningarna även fast alla ålatserna inte fylls.

- Ja jag tror att det är motiverat för att vi måste ta hand om elever som har möjlighet att snabbt gå vidare och utveckla dem ordentligt, säger Susanne Gennow.

Projektet med spetsutbildningar i t.ex humaniora, matematik och historia kommer att pågå till 2014 och nästa höst blir det totalt 20 gymnasier som får har spetsutbildningar.

Emily Asserbäck
emily.asserback@sr.se