BJÖRN: Intressekonflikter

Av någon anledning finns det väletablerade bilder av att om man gillar A, så måste man automatiskt gilla B, men ta avstånd från C. Jobbar du med att laga skor, måste du också behärska konsten att kunna kopiera nycklar. Äger du en rosa Cadillac, har du förmodligen brylcreme i håret.

Gillar du att läsa böcker, kan du med hedern i behåll också ägna din fritid åt att titta på fotboll. Men om du föredrar ishockey framför fotboll, då är plötsligt litteraturintresset klart mer ifrågasatt. Jag har själv tänkt läsa Kafka i en supporterbuss, men jag tänkte snabbt om. Jag var rädd för att få stryk. Och människor som läser Kafka gillar inte att slåss. De gillar oftast inte våld alls, men kan tycka att boxning är skojigt att titta på.

Läser man Kafka, så kan man inte samtidigt läsa Kajsa Ingemarsson. Fy. Man måste välja sida. På 60-talet kunde man inte både gilla Beatles och Stones. I dag kan man inte gilla bara en av dem.

Idrott och korv är intimt förknippade med varandra, men jag har nu upptäckt att om man gillar fotboll, så förväntas man inte gilla korv. För på nya stadion i Malmö tar korvkön cirka 17 minuter som minst. Pausen är en kvart. Alltså ställs man inför valet att antingen skippa slutet av första halvlek för att komma först i korvkön, eller offra inledningen på andra halvlek.

Eftersom jag vägrar resa mig från min plats under pågående spel, av respekt för hårt arbetande fotbollsspelare, och eftersom det ingick i vårt uppdrag (tyckte vi) att testa korven, fick det bli så att andra halvlek fick bli lidande. Eftersom MFF inte har rosat marknaden med mål, kändes det inte som ett högt spel.

Naturligtvis blev det mål. Ett snyggt mål. Jag såg det på tv-skärmen som hänger snett ovanför senapen, för dem som trots allt är tillräckligt intresserade av fotboll för att vilja snegla på matchen ute i korridorerna.

Häng mig nu inte. Jag såg nog dryga 90 minuter av matchen, trots allt, tilläggstid inräknad. Matchen var kul. Gaisklacken höll igång bra och var finare klädd än Gaismålvakten.

Korven var ok.