VÄSTERNORRLAND

Länets rastplatser ska kontrolleras

Är våra rastplatser väl skötta? Det ska patruller från vägverket ta reda på i sommar. De ska kontrollera allt från vägskyltar till rastplatser.

Från och med idag och fram till september ska patruller från Motormännens riksförbund i Sundsvall vara ute på länets vägar. De ska bland annat kontrollera att vägskyltarna sitter där de ska och att rastplatserna sköts ordentligt.

Om de hittar något att anmärka på så meddelas det till väghållaren som är Vägverket eller kommunen.

– Vi tittar på om rastplatserna ser välkomnande ut, om gräset är klippt och om allting fungerar. Till exempel toaletterna, säger Göran Österholm och Lars G Norberg från Motormännen.

Vår reporter följde med Göran och Lars från Motormännen när dom patrullerade. Rastplatsen som vi stannade till vid - på E4 vid Skönviksberget mellan Sundsvall och Timrå i norrgående riktning - den rastplatsen såg ganska bra ut. Värre var det med samma rastplats fast i södergående riktning där det var skräpigt och gräset oklippt.

Varje rastplats betygsätts på en femgradig skala där 1 är sämst och 5 är bäst och i slutet av säsongen sätter man ett slutbetyg.

Men det är inte bara rastplatser som kontrolleras i sommar. Även vägarnas sidoområden kontrolleras, att det är skyltat rätt men även saker som att ett övergångsställe på en mindre väg är tydligt och markerat.

Och just tydlighet och ordning är viktigt för säkerheten i vår trafikmiljö. Likaså att de rastplatser som finns fungerar.

– Det är otroligt viktigt att människor känner trivsel och en vilja att åka in på en rastplats. Är det otrevligt kör man inte in på en rastplats och då sätter tröttheten in. Och en trött förare är en livsfarlig förare.

Theres Ulander
theres.ulander@sr.se