ÖRNSKÖLDSVIK

Kyrkan först ut med radioreklam

Som första församling inom Svenska kyrkan kommer i sommar Örnsköldsviks församling att använda sig av reklam i radio. Närmare 90 000 kronor har man satsat.

– Syftet är ju framförallt att vi kommer ut på ett annat sätt än vad man gör annars, och att vi vill att man ska uppfatta att kyrkan är något att räkna med i livets alla skeenden. Det är det här det kommer att handla om, säger Stefan Alm som är kyrkoherde i Örnsköldsviks församling.

Svenska kyrkan har använt sig av den kommersiella radion för att komma ut med sitt budskap tidigare men då har det varit i samband med val eller liknande.

Församlingarna i Örnsköldsviks kommun blir först i Sverige med att köpa reklamtid utan annan anledning än att berätta att man finns.

– Men är det i den reklamfinansierade radion man hittar människor?

– Jag tror man måste vara där medlemmarna är på något sätt och många lyssnar ju på radio och vi har ju sedan gammalt provat tidningsreklam men vill ju också finnas med här.

Radioreklam är en kostsam historia men församlingarna har löst det genom att dela upp kostnaderna

– Härnösands Stift betalar så att säga produktion och sändningsrätten, sedan köper vi själva "spotarna", berättar Stefan Alm.

– Vad kostar det?

– Jag tror att det kostar ungefär 80- 90 000 kronor, som vi delar på alla församlingar i Örnsköldsviks kontrakt, avslutar Alm.

Ulf Thonman
ulf.thonman@sr.se