Vadstena

Teater på Shakespeares vis

I sommar förvandlas Folkets Park till en engelsk stad i början av 1600-talet då Shakespeare på Gräsgården ger Muntra fruarna i Windsor.

Publiken kommer att mötas av musik,matservering och olika aktiviteter som björnhetsning för att komma i rätt stämning inför föreställningen.

Pontus Plænge är regissör för komedin som anses vara ett lättare stycke av William Shakespeare.

– Jag blir nyfiken när andra säger att pjäsen inte är så bra och tänker att det måste finnas något mer. Jag började läsa och tänkte att här finns det saker och jag tycker att det är en jätte rolig pjäs som också har bottnar berättar Pontus.

Till Windsor kommer den högadliga och utfattiga sir John Falstaff som tänker förföra två rika fruar. Men istället blir han själv lurad.
Samtidigt ska herr och fru Page gifta bort sin dotter Anne som tre friare står på kö.
Pjäsen tar upp teman som kärlek och äktenskap, svartsjuka och hämnd, klasstillhörighet och rikedom.

13 skådespelare och 13 statister är med i uppsättningen som vill ta med publiken till ett England i början av 1600-talet, så som det kanske såg ut när William Shakespeare själv levde.
Nils Dernevik är uppvuxen i Vadstena och har precis gått färdigt scenhögskolan i Malmö.
Han är glad över att ha fått jobb och att få spela Shakespeare.

– Jag älskar Shakespeare för hans texter är så fyllda av ledtrådar och språket är så rikt säger Nils Dernevik.

Ekonomiskt stöttas föreningen Shakespeare på Gräsgården av Vadstena kommun och Östsam men de är också beroende av statliga bidrag för att kunna bedriva sin verksamhet.
Inför sommarens uppsättning var det länge osäkert om föreningen skulle få tillräckligt med pengar från statens kulturråd.
Hur det ser ut med pengar till nästa år vet inte Pontus Plænge.

– Det känns som att vi nog kan räkna med att bli kvar men hur mycket pengar vi har att röra oss med och hur stort vi kan satsa det vet vi inte konstaterar Pontus Plænge.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se