Saab fortsätter sökandet efter ny ägare

General Motors har ägt Saab sedan 1990, först som hälftenägare, men sedan 1999 som ensam ägare. Att GM vill lämna sitt nära 20-åriga engagemang i Saab har varit känt i månader och förhandlingarna med de tre slutspekulanterna på Saab är nu i ett avgörande skede.

Inom kort ska nämligen en av dem kunna presenteras som den nya ägaren till Saab efter General Motors.

Enligt Saabledningen så förändras inte heller arbetet med att hitta en ny ägare till Saab på något sätt, trots att den nuvarande ägaren GM går in i ett rekonstruktionsarbete.

Under helgen blev det klart att GM säljer Opel till österrikisk-kanadensiska Magna, och att den tyska regeringen garanterar krediter på motsvarande 50 miljarder svenska kronor.

Några sådana garantier är dock inte alls aktuella för Saab i dagsläget, trots krav från bland annat Socialdemokraterna. Det förklarar statsminister Fredrik Reinfeldt när han kommenterade nyheten om det som en gång var världens största fordonstillverkare.

– Tur att vi inte lyssnade på Mona Sahlin och IF Metall som ville skicka in välfärdens pengar i vad som nu blir ett konkursbo. Det hade varit konsekvensen om vi hade lyssnat på dem under hösten och våren, säger Fredrik Reinfeldt.

Är det här en signal för framtiden och Saab?

– Det vet vi inte, Saab måste få en ägare och den måste presenteras i ett läge när GM inte vill vara ägare längre, säger Fredrik Reinfeldt.

Än så länge är alltså inte en ny ägare presenterad, en ägare som bland annat får brottas med Saabs kraftiga försäljningsnedgångar i början av året.

Under maj i år sjönk till exempel Saabs bilförsäljning med 72 procent, jämfört med maj månad förra året.

Saab-ledningen presenterade en affärsplan för två månader sedan som innebär att fyra nya bilmodeller ska presenteras för kunderna inom ett och ett halvt år.

För att Saab också ska få garantier från regeringen, måste det finnas en ny ägare och enligt finansminister Anders Borg, en ägare som låter jobben stanna i Sverige.

– Vi har väldigt tydliga utgångspunkter. Vi är inte beredda att släppa svenska skattebetalares pengar till andra länder. De ska säkra produktion i Sverige, säger Anders Borg.

Marie Forssblad
marie.forssblad@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se