ETER MÅNDAG 1 JUNI

Problem med valhemligheten i EU-valet

Hur är det med valhemligheten vid förtidsröstning? Kan man lita på att den bevaras i alla lägen?

Förtidsrösta det kan man göra vid post i butik och i en av livsmedelsbutikerna i Hemse där man kan förtidsrösta är det ganska lätt att se vilken valsedel som stoppas i kuveret. 

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Gotland förbereder sig för heta sommarveckor

I sommar ska det bli mindre stökigt i Visby, i alla fall om man får tro polisen och socialnämndens ordförande Gustav Hoffstedt (M), som vill ha slut på han kallar svinaktigheter och provokationer med bland annat champagnesprut på krogarna.

Under åtta sommarveckor sker en fjärdedel av alla brott på Gotland, men det ska det bli ändring på, därför storsatsar polisen inför sommaren.

Mats Holst är chef för polisens ordningsavdelning och han säger att de är väl förberedda och kommer att få förstärkning från stockholmspoilisen.

Reporter:
eleonor.svensson@sr.se

Gotlandsbolaget satsar på nya drivmedel för färjorna

Vid årets bolagsstämma presenterade Rederi AB Gotland en framtidversion där planer på trafik på Baltikum håller på att realiseras. Fartygen ska vidareutvecklas och om planerna håller ska fartygen kunna gå på gotländsk biogas i framtiden och bli självförsörjande på bränslen, berättar styrelseordförande Jan-Eric Nilsson.Reporter:
tommy.lundberg@sr.se

Lövkvist berättar om det svettiga girot

Gotländske cyklisten Thomas Lövkvist kom på 25:e plats i i årets Giro d'Italia efter tre veckor på cykeln. Men loppet blev en stor succé för gotlänningen som fick köra med den rosa ledatröjan under en etapp i början av loppet.

Reporter:
jimmy.englund@sr.se