Stockholm

Villaägare i Enskede vill bli av med rådjur

Flera villaägare i Enskede i södra Stockholm har fått nog av rådjuren i trädgårdarna och nu vill de att kommunen ska öka avskjutningen av rådjur.

Kajsa Lyng och Ingrid Engström som bor Enskede Gård i ser rådjur i sina trädgårdar var och varannan dag.

– Du ser ju fotspår i rabatterna jämt, säger Ingrid Engström.

– Nu är ju alla vana att det står fem-sex stycken i trädgården och stirrar på en. Och det hjälper inte att stå innanför fönstren och vinka utan man måste springa ut och slänga någonting på dem, säger Kajsa Lyng.

– Och fästingar har de på sig i tusental vad jag förstår, och jag är väldigt van vid fästingar både från väskusten och från skärgården. Och jag måste säga att jag aldrig har haft så mycket fästingar som här hemma i trädgården. Jag och Kajsa älskar ju att vara ute i trädgården och påta och då blir man angripen, och det är ju inte så där väldigt bekvämt, säger Ingrid Engström.

Ingrid Engström och Kajsa Lyng ser helst att rådjuren försvinner från deras tomter så att de kan få njuta av sin grönska i fred. Förra året lämnade villaföreningen Lindegård in en kritisk skrivelse till kommunen om att öka avskjutningen, men resultatet var magert, bara tre rådjur sköts.

Så i år ska Enskede gårds trädgårdsgrupp gå runt bland de boende i området för att samla in namnunderskrifter och på nytt uppmana kommunen att skjuta av fler rådjur.

Stockholms stad ännu inte tagit ställning till om rådjuren i Enskede ska skjutas av.