Obama tänker inte låta GM gå omkull

USA:s president Barack Obama höll i kväll ett tal om framtiden för biljätten General Motors. Han bekräftade att den amerikanska staten är beredd att fortsätta bidra med nödlån för att rädda bilföretaget.

En kollaps för General Motors skulle få förödande konsekvenser för amerikansk ekonomi, sa Obama.

Han betonar att han och administrationen står bakom General Motors. Hans budskap är att han inte tänker låta biljätten gå omkull, utan staten går nu in med nya nödlån för att hålla GM under armarna.

Obama sa att det handlar om ytterligare 30 miljarder dollar i statliga lån. Detta förutom de 19 miljarder dollar som redan har pumpats in.

Han försöker lugna oroliga skattebetalare genom att säga att målet är att få tillbaka de här pengarna. Så snart General Motors har pånyttfötts som ett nytt, slimmat och lönsamt bilföretag så är tanken att de här pengarna ska komma tillbaka. Det finns det ju experter som tvivlar på, men det är hans budskap i dag.

Nu ställs alltså GM, USA:s allra största biltillverkare, under konkursskydd och går in i en rätt smärtsam nedskärningsprocess som kommer att pågå hela sommaren, två tre månader talas det om.

Staten går nu in som största ägare i GM med 60 procent av ägandet. Näst största ägare blir UAW, alltså bilarbetarfacket, och tredje största ägare blir kanadensiska regeringen som tar en ägarandel på 12 procent.

Under sommaren väntar nu rejäla nedskärningar, nedläggningar av fabriker, omläggning av produktionen, och under tiden fortsätter alltså staten att bistå med pengar.

Förhoppningen för Obama-administrationen är alltså att GM kommer ur den här processen efter sommaren som ett mindre företag med färre bilmärken i produktion och med mindre tillverkning överhuvudtaget, men ett bolag som har krympts ner till lönsamheten som så småningom ska kunna stå på egna ben.

En sammanbiten Fritz Henderson, chef för GM, försäkrade på en presskonferens i New York att det här inte är slutet för General Motors, vi kommer tillbaka som ett stärkt företag sa Henderson på presskonferensen.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se