En svensk på försvunnet plan

Uppdaterad: 20:10
En svensk finns på det saknade Air France-planets passagerarlista, bekräftar bolaget på sin sajt. Planet försvann under en flygning från Rio de Janeiro till Paris tidigare i dag.

Planet hade 228 personer ombord, närmare 60 av dem uppges vara brasilianer, över 60 fransmän och dessutom personer av många andra nationaliteter. Bland annat har norska medier sagt att det bekräftats att tre norrmän fanns ombord.

Det sista som hördes från det försvunna Air France-planet var ett automatiskt meddelande om svår turbulens och kortslutning i elsystemet. En halvtimme före hade det brasilianska flygvapnet kontakt med planet. Var det då befann sig är oklart.

Men brasilianskt militärflyg har letat i vattnen kring ögruppen Fernando de Noronha, 300 kilometer nordöst om kuststaden Natal.

Civila brasilianska flygmyndigheter har dock sagt att planet, med tanke på dess hastighet, förmodligen redan hade lämnat brasilianskt territorium när det sista meddelandet sändes ut. Troligen var det då på väg in över Afrikas kust.

Att det har hänt en katastrof är klart. Det har gått alldeles för många timmar sedan planet skulle ha landat och bränslet har tagit slut för länge sedan.

En teori är att planet har träffats av blixten och att det störtade så snabbt att besättningen helt en helt inte hann sända något nödrop.

Planets kurs löper längs den brasilianska kusten och sedan snett över Atlanten och upp längs Afrika mot Spanien, Biscaya och Frankrike, vilket betyder att sökområdet är enormt.

Brasilianska myndigheter konstaterar uppgivet att det kommer att ta mycket lång tid att reda ut vad som har hänt. Planets svarta låda ligger förmodligen någonstans på havsbotten.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se