Undulaten i Pontiac

General Motors är för stort för att få falla. Obama-administrationen tänker inte låta General Motors gå omkull, iallafall inte just nu.

- En kollaps för GM skulle få förödande konsekvenser, sa Obama när han meddelade att finansdepartementet skjuter till ytterligare trettio miljarder dollar för att rädda GM.

Medan Obama talar om nya miljardlån till General Motors och bilindustrins framtid, så funderar jag över panthandlaren i Pontiac.

Staden Pontiac, några mil norr om Detroit är en av alla de städer i Michigan som är totalt beroende av bilindustrin och som drabbats av brutala nedskärningar och skenande arbetslöshet i bilkrisens spår.

När jag körde in i staden under en reportageresa i våras hade ekonomikrisen blivit så akut att Pontiac satts under tvångsförvaltning. Michigans guvernör Jennifer Granholm hade just tagit över ansvaret och utsett en tillsynsman med uppgift att hantera Pontiacs krisande finanser.

Pontiac hade förvandlats till en spökstad med rekordhög arbetslöshet, övergivna hus och en huvudgata kantad av tomma butikslokaler och krossat glas. Till sist hittade jag Main Streets enda öppna butik: en pantbank, fullproppad med gamla tv-apparater, bildelar och verktyg. Någon hade t.o.m pantsatt sin undulat, som satt i en bur i hörnet och putsade fjädrarna.

Idag står det klart att ytterligare elva GM-fabriker i USA ska stängas i sommar, bland dem Silverado-fabriken i Pontiac. Nu finns det inte mycket hopp kvar för bilarbetarna i Pontiac. Nedläggningen innebär troligen dödsstöten för staden. Och jag kan inte låta bli att undra om undulaten fortfarande sitter kvar där, pantsatt i Main Streets enda överlevande butik i Pontiac.