Halland

Ohyfsade poliser varnas

Två polismän varnas av personalansvarsnämnden för att ha uppträtt "överlägset och arrogant" mot en bilist i samband med en trafikkontroll i Varberg för två månader sedan. Man anser att polisernas uppträdande var så olämpligt att de ska tilldelas en varning.

När Joakim Lundmark från Uppsala blev stoppad i en trafikkontroll i Varberg i mars förra året blev han dåligt bemött av två poliser i civilbil. Han anmälde poliserna till Justitieombudsmannen, JO.

Nu har polisens ansvarsnämnd beslutat sig för att ge de båda poliserna en varning. En stor anledning till att JO tror mer på Joakim Lundmark än poliserna är att han filmade händelsen med sin mobiltelefon.

– Annars hade det inte gått att bevisa på samma sätt. Det känns jätteskönt faktiskt, man är ju väldigt utsatt som privatperson mot polisen och den makt de har, säger Joakim Lundmark.

Poliserna har sagt till JO att de upplevt en provokation från Joakim Lundmark, men det är inte en anledning att göra någon annan bedömning, enligt personalansvarsnämnden.

Joakim Lundmark förklarar varför han fick idén att filma händelsen:

– Vi åkte rätt långt, en liten road trip och så blev vi stoppade dagen innan i Örebro i en trafikkontroll. Poliserna där betedde sig märkligt och de var rätt otrevliga och då hade vi en konversation i bilen som gick ungefär; synd att vi inte spelade in det för då hade vi kunnat bevisa att de var så otrevliga. Så när vi blev stoppade i Varberg så tog jag upp mobilen. Och då var polisen direkt otrevlig, säger Joakim Lundmark.