Sundsvall

”Överlever inte utvisning”

Idag kommer enligt planerna den svårt sjuke John Olasupo att utvisas till Nigeria trots att han inte längre kan äta eller dricka utan hjälp.

Han lider av en långt framskriden form av Parkinsons sjukdom och har vare sig förmågan att förflytta eller sköta sig själv. Familjeläkaren Bo Fråst på asylmottagningen i Sundsvall gör bedömningen att John Olasuopo inte kommer att överleva utan hjälp och mediciner.

John Olasupo kom till Sverige för fyra år sedan, efter ett par år började han få känningar av Parkinsons sjukdom och idag är han beroende av hjälp med det mesta och äter stora doser av bromsmediciner - mediciner som inte går att få tag på i Nigeria.

Att vara utan medicin skulle få ödesdigra konsekvenser menar asylläkaren Bo Fråst.

– Han kommer inte själv att kunna förflytta sig, byta kläder och när han inte längre får medicin kommer han troligen inte kunna prata, äta eller svälja. Under ogynnsamma förhållanden riskerar John Olasupo att svälta och törsta ihjäl, menar Bo Fråst.

I ett intyg till Migrationsverket skriver Bo Fråst  "Det skulle förmodligen kunna ses som ett grovt våldsbrott i svensk lagstiftning då man lämnar en person åt sitt öde där personen inte kan ta vara på sig själv utan lämnas att dö".

I ett intyg som Bo Fråst faxade till Migrationsverket i måndagseftermiddag kräver han att ett undantag görs och att John Olasupo beviljas uppehållstillstånd av humanitära och medicinska skäl.

Migrationsverket har trots upprepade förfrågningar inte velat kommentera fallet eller grunderna för utvisningsbeslutet utan konstaterar att det inte finns några hinder för att verkställa beslutet.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se