Varberg

Rök analyseras från smittad gård

Jordbruksverket ska genast börja ta prover för att se vilka ämnen som finns i röken från det avfall som bränns på den mjältbrandsdrabbade gården i Veddige. Gården ligger i närheten av Strängbetong där anställda säger att de mår illa av röken.

På måndagen kom Jordbruksverket till Veddige för att träffa ledningen för Strängbetong. Företaget uppger att myndigheten lovade att omgående ta prover. Inom någon vecka ska de drygt 200 anställda veta vad de utsätts för på arbetstid. Många av dem bor för övrigt också i närheten.

Däremot kunde Jordbruksverket inte svara på vem som har det juridiska ansvaret om någon anställd på Strängbetong skadas av röken.

-- Vi fick väl inte svaret som vi hppades att få vad det gäller det ekonomiska och juridiska ansvaret för de störningar som kan drabba fabriken, säger platschefen Jan Werdelin.

Det borde ha varit klart innan man började elda tycker Jan Werdelin.

– Det är ingen anställd som hittills behövt vara hemma på grund av de mått dåligt av röken. Men vi har fått synpunkter på att man är orolig över att behöva vara i röken, säger Jan Werdelin.