Redaktion

Kjell Albin Abrahamson

- Jag skäms nästan för att säga det, men jag har knappt varit utanför Europa. Ett par gånger i Nordamerika, Asien och Afrika - aldrig i Latinamerika eller Australien. Alltså: jag har inte rest långt, men djupt. I hela mitt liv har jag rört mig i Europa och då framför allt på den östra planhalvan. För mig är Europa en så komplicerad kontinent att jag aldrig tycks bli färdig med den. Det finns alltid så mycket att lära och upptäcka.
Som europé bär man på en tung historisk ryggsäck - kolonialism, två världskrig, nazism och kommunism - vilket jag tror är uppfostrande. Med en tung ryggsäck kan man aldrig sätta näsan i vädret och inbilla sig, eller andra, att man är bättre än andra människor. Men samtidigt - sa jag inte att Europa är komplicerat? - så står också Europa för något av de stoltaste inom kultur, vetenskap, politik och mänskliga rättigheter.
Att få leda en programserie om Europa är inget annat än en våt dröm för en utrikeskorrespondent och gammal europé. Tillsammans med min kollega Tove Leffler ska vi ur olika perspektiv och generationsvinklar vända ut och in på vår gamla kontinent som vi genomkorsar på längden och tvären. Vi åker naturligtvis tåg, det sista anständiga sättet att förflytta sig.

Vi hoppas naturligtvis på era öron.

Tove Leffler

Tove Leffler är radiojournalist och författare. Hon har jobbat med en mängd olika program på Sveriges Radio, bland annat Folkradion i P3, Kulturfredag, Medierna och Musikmagasinet: skala i P2.
Hon var också redaktör för antologin Könskrig - om sexualitet och identitet. Nästa år kommer hennes första roman på Atlas Förlag.

- Det är fantastiskt spännande att få resa runt i Europa och utforska något så komplext som den europeiska identiteten. Ju fler jag träffar desto mer förvirrad och upplyst blir jag, på samma gång. jag känner mig lite som en forskare. I ett sånt här projekt går inte att ha någon tes - vi får se var vi slutar.

Naila Saleem

Jag har arbetat som journalist i ett tiotal år, mest med radio och tv.
Mina specialområden är utrikespolitiska frågor, livsåskådning och kultur. Det är också dessa ämnen som jag har arbetat mest med de senaste åren. Tidigare i karriären var jag frilansare och bodde några år i Sydasien där jag bevakade Afghanistan, Indien och Pakistan.

I På Spaning efter Europa är jag producent och har försökt hålla ihop de resande delarna av redaktionen med oss andra mer kontorsbundna. Jag har vänt och vridit på namn, idéer och tankar kring detta med en europeisk identitet för att försöka komma fram till hur vi ska göra
programmet. Detta med en gemensam europeisk identitet är en svår fråga utan givet svar. Kanske kan man enas kring att man inte kan enas för vi är så olika och har alla våra egna behov och referensramar.

Eva Marie Svensson

På 80-talet tågluffade jag varje sommar. Min längsta europatripp, 1988, varade i två och en halv månad och gick som en triangel genom kontinenten.
Från Luleå, via bl a Prag och Sofia till Istanbul.  Resan fortsatte till Marrakesh och avslutades i Absiko med en fjälltur som fick ett abrupt slut på grund av en akut blindtarmsinflammation.
Jag har jobbat i alla SRs kanaler med allt från sport till God Morgon Världen. På UR skrev jag och regisserade  barnradiomusikalen "Mat å prat" och producerade bl a serien "Gränslös kärlek".
I "På spaning efter Europa" jobbar jag med att hitta stämningar och dofter från de städer vi besöker. Musik, tillbakablickar, ljudmiljöer.

Li Skarin