Kolahalvön

Kolasamer fruktar miljökatastrof

Samerna på Kolahalvön i Ryssland fruktar en miljökatastrof inom ett av sina renskötselområden. Det kanadensiska bolaget, Barrick Gold Corporation, planerar att bryta platina och andra metaller på Federovs tundra.

Alla försök till kontakt med bolaget för att få veta deras planer för området har misslyckats. Och nu vädjar de till samiska organisationer i Norge, Sverige och Finland om hjälp

Renbetesmarker
I Lovozero området i Kola Penizula finns det planer på att bryta platina, nickel, koppar och andra metaller. Området för den planerade exploateringen är 80 km långt och en del av Fedorovs tundra där traditionella, hävdvunna renbetesmarker finns.

Sedan 2001 är det kanadensiska bolaget "Barrick Gold Corporation" sysselsatta med exploateringen av Federovs tundra. Fram tills nu har alla försök att ta reda på vad bolagets planer och möjliga miljökonsekvenser är misslyckats. Bolaget kommenterar inte projektet och menar att det fortfarande bara befinner sig i ett planeringsstadie. Samtidigt rapporterar renskötare att de redan hört sprängningar i området.

Bolaget ska starta brytningen det här året och det enda som bolaget avslöjat är att det ska grävas två öppna gropar i tundran.

Barrick Gold Corporation är involverade i liknande projekt i andra länder, till exempel Kanada, Australien och Argentina.

Kilometerstora gropar
Patricia Paul bor i Nevada, USA. Hon säger att bolaget Barrick har brutit guld i hennes folkstams territorium i nästan 30 år. Hon berättar att de grävde öppna gropar, några av dem nästan fem kilometer breda.

- De bryter några gram guld ur två ton mark (jord ut marken). För att komma åt guldet använder de en lösning av cyankalium. Det samverkar tillsammans med andra mineraler och tungmetaller kommer fram. En av biprodukterna är kvicksilver. Utdunstningar från kvicksilvret hamnar i marken och luften. Många arbetare har blivit kvicksilver förgiftade. Naturen blev förgiftad, säger Patricia Paul.

Rädda för miljökatastrof
Kolasamerna är rädda för att en liknande miljökatastrof i området för den planerade platina brytningen i Lovozero regionen. En av renskötarna från Lovozero säger att de är rädda för att marken och vattnet ska bli förgiftat.

- Om Barrick använder grundvatten i sina aktiviteter så kommer vattennivån i Loverenzo sjön och Virma floden sjuka kraftigt. De kommer torka ut. Dessutom så kommer gruvbrytningen att påverka våran traditionella aktivitet, rennäringen, för det är ett område med flyttningsleder. Renlaven kommer att bli förgiftad, vattnet kommer att bli förgiftat, säger renskötaren.

Nu skriver representanter för samiska organisationer brev med förfrågningar till Barrick. De hoppas att bolaget ska berätta vad de har för praktiska planer. Kola samerna planerar också att ta kontakt med samiska organisationer i Norge, Sverige och Finland för att be om hjälp.

Maria Unga och Tatiana Matrekhina Kola Sámiradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio