Porjus

Partibildning får vänta

Same Ätnams styrelse fick bakläxa när förslaget om bildandet av sametingsparti lades fram under landsmötet. Flera av delegaterna för sameföreningarna kände inte ens till att styrelsen utarbetat förslag, förrän dagen innan landsmötet.

Förslaget om bildande av ett sametingsparti får vänta till nästa landsmöte, 2010. Frågan bordlades. Per Elof Negga från Västernorrlands sameförening var en av dem som protesterade.

- Det är en stor fråga det måste ju hinnas förberedas och människor måste informeras så att dom vet vad det är frågan om. Vi har ju människor i Same ätnam som varit medlemmar i väldigt många år. Och då tycker jag att man ska hantera en sån här fråga varsamt.

Det är en ju gammal organisation, det kan ju tänkas att det blir en politisk dagsslända som bara varar under valrörelsen 2013. Nu kanske jag låter pessimistisk det behöver ju inte bli så, men man ska alltid använda huvudet, säger Per Elof Negga.

Lasko nöjd med beslutet
Same Ätnams ordförande, Lars Nila Lasko, var tots allt nöjd med att frågan om partibildning bordlades.

- Jag tycker att det är ett bra beslut det ger möjligheter att diskutera frågan inom organisationen, diskutera den på nytt i styrelsen och att nästa års landsmöte har ett bra beslut att ta om det blir ett parti eller inte ett parti.

Det står ju i Same Ätnams stadgar att ni är politisk oberoende, du är inte rädd att det blir en medlemsflykt från organisationen om man skulle bilda ett sametingsparti?

- Vi har tagit upp den delen att det finns ju en risk att folk inte betraktar oss som neutrala och kan kanske skrämmas av de och lämna Same Ätnam.

Same Ätnam har ju funnits med i Sametinget tidigare, vad är det som talar för att ni ska lyckas bättre den här gången?

- Same Ätnam har tidigare haft ett parti och vi har prövat på det, vi har också under tio års tid prövat på att inte ha ett parti och det är väl bara så vi har blivit sidsteppade det anser styrelsen. Vi har svårt att föra fram vår politik till sametinget, att få en rejäl förändring av samisk politisk verksamhet, säger Lars Nila Lasko, ordförande för SameÄtnam.

John Kuoljok
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio