Förtidsröstning lockar många

Förtidsröstningen i EU-valet lockar många till röstkontoren i Göteborg, även väljare från andra kommuner. Ett 50-tal röstkontor på torg och gator, bibliotek och sjukhus gör det enklare att rösta.

Birgitta Lindahl är röstmottagare på kontoret som satts upp på Avenyn i Göteborg.

– Det kommer folk från hela Sverige, norrlänningar, stockholmare och ja, från hela landet.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

Kan man rösta utan röstkort? Vad bra, då passar vi på!

Enligt valchefen i Göteborgs stad, Bill Werngren, har väljarna utnyttjat möjligheten att gå till röstningskontoren väldigt bra - och han är övertygad om att just tillgängligheten är avgörande.

– Jag hade själv tre unga grabbar bakom mig i helgen när jag gick på stan, och så fick de syn på den här vackert dekorerade vagnen. Så hörde jag hur de sa: Kan man rösta där? Och så gick de in och röstade, så det är ett bevis på att det har att göra med tillgängligheten.

Ni hade också röstningskontor under Hammarkulle-karnevalen i helgen, hur gick det?

– Fantastiskt, nästan 1 000 personer var där och röstade. Det visar ju åter att tillgängligheten har betydelse.

Häromdagen röstade 300 personer på röstningskontoret utanför Stora Teatern på Avenyn. En av de som passade på igår var Patrik Magnusson.

– Vi tog tillfället i akt när vi såg att dörren var öppen. Vi är väl sådana att tiden kanske gått förbi oss om vi inte hade gått in.

Det hade inte blivit av på söndag annars menar du?

– Nej, jag tror inte det. Jag behövde inte ens röstkort med mig, så det var hur smidigt som helst. Nu känns det som att jag bidragit med något i alla fall.