Västerås

Muren på väg ner i Svartån

Idag såg en mängd gamla cyklar och annan bråte dagens ljus för första gången på länge. Svartån i centrala Västerås tömdes nämligen på vatten vid Stadshuset, mellan Storbron och Turbinbron, nu på förmiddagen. Orsaken är att den murade åkanten ska inspekteras.

Muren vid åkanten håller nämligen på att vittra sönder på teatersidan om ån.

 – Den håller på att tippa ut mot ån, säger stadsträdgårdsmästare Karin Carlzén till P4 Västmanland.

 – Nu ska vi undersöka hur den ser ut nertill för att se vilka åtgärder vi ska vidta.

 – Om vi tittar på räcket så ser vi ju hur det lutar på Stadsparkssidan. Även på Fiskartorgssidan är det ju problem, men just vid Stadsparken är det mera. Där trycker ju hela slänten på dessutom.

 – Vi har varit rädda för att det skulle rasa här. Blomsterlådor som hängde på räcket tog vi bort för några år sedan och hängde på andra sidan just för att inte öka belastningen, säger stadsträdgårdsmästare Karin Carlzén..

– Vi ser också att det eroderar ur på gångvägen hela tiden, så det behöver göras något, helt enkelt. Vi behöver lägga om muren, och hur långt ner vi behöver gå, det är det vi försöker röna ut nu.

Efter inspektionen ska Västerås stad gå ut med en upphandling för att bygga om, och man hoppas att arbetet med muren kan påbörjas under hösten.

Den gamla muren som håller på att vittra vid Svartån är byggd omkring år 1880, enligt Karin Carlzén.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Elisabeth Adolfsson
elisabeth.adolfsson@sr.se