Välj rätt EU-valvaka — Ekot i P1, ValGala i P3 eller P4 Extra med Lotta Bromé

På kvällen den 7 juni bjuder Sveriges Radio på hela tre valvakor: Ekots valvaka i P1 som leds av Susanne Palme och Jörgen Huitfeldt, P3:s ValGala med Henrik Torehammar och Soraya Hashim och P4 Extras valvaka med Lotta Bromé och Elisabeth Höglund.

P1 kl. 21.03: Ekots valvaka med Susanne Palme och Jörgen Huitfeldt
Tar sig Piratpartiet in i EU-parlamentet? Blir det en röd eller blå majoritet i EU? Ekots valvaka ger senaste nytt om valresultatet i Sverige och de övriga EU-länderna. I studion finns analytiker och politiker och med hjälp av Sveriges Radios korrespondenter görs en utblick i Europa. Dessutom medverkar EU-kommissionären Margot Wallström.
- Vi ger lyssnaren en komplett bild av hur EU-valet kommer påverka Europa under de kommande fem åren, säger Jörgen Huitfeldt och Susanne Palme.

P3 kl. 19.59: P3:s ValGala — en hyllning till demokratin — med Henrik Torehammar och Soraya Hashim

- Inspirerade av det enda Europa kan samlas kring — Eurovision — samlar vi upp rösterna från alla delar av Unionen. Och så kollar vi av med våra systerkanaler runt om i Europa om hur valkampanjen och engagemanget har sett ut där, säger programledaren Henrik Torehammar.

Vid sin sida har Henrik sidekicken Soraya Hashim samt Thomas Jordan, Martin Jönsson och Ulrika Lindqvist från P3 Nyheter. Valresultaten analyseras av Anna Hellgren, vänsterskribent och Fredrik Westerlund, liberal debattör, samt Expos chefredaktör Daniel Poohl.

P4 kl. 20.50: Valvaka i P4 Extra med Lotta Bromé och Elisabeth Höglund
Programmet sänds från Radiohuset i Stockholm men kommer att rapportera från valvakorna från flera av Europas huvudstäder.
- Det blir min första valvaka. Det känns nästan som en Eurovisionsfestivalfinal — det ska bli kul att samla in 12-poängare från hela Europa, säger programledaren Lotta Bromé.

Vid sin sida har Lotta bisittaren Elisabeth Höglund, tidigare Brysselkorrespondent för SVT. Carl Jan Grankvist är kvällens butler och stand-up-komikern Tomas Oredsson bidrar med humorinslag. Reportrar på partiernas valvakor, inbjudna gäster i studion, politiska kommentatorer och lyssnarkontakter utlovas också.

Pressbilder:
Ekots EU-valvaka med Susanne Palme och Jörgen Huitfeldt
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/575099_2000_1476.jpg  
Foto: Micke Grönberg/SR

P3:s ValGala med Henrik Torehammar och Soraya Hashim
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/588549_1333_1999.jpg    
Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

P4 Extras EU-valvaka Lotta Bromé och Elisabet Höglund
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2365/592222_2000_1620.jpg 
Foto: Mattias Ahlm/SR

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, pressinformatör P1
eva.sahlin@sr.se
070-684 18 52

Maria Anderstam, pressinformatör P3
maria.anderstam@sr.se  
0702-93 72 70

Lena Henriksson, pressinformatör P4
lena.henriksson@sr.se  
0705-84 98 17