MALMÖ

Konsertbesökare slog trafikrekord

Konserten med Eagles på Malmö stadion i helgen kan vara en förklaring till att Öresundsbron slog sitt trafikrekord i fredags. Under fredagen passerade nämligen 28 894 bilar betalstationen vid Lernacken, vilket var 1 460 fler än det förra trafikrekordet från 2007.

Normalt sett brukar trafiken på bron vara högst under semesterperioden, enligt Öresundsbrokonsortiets nyhetsbrev.

Att rekordet slås nu redan under maj månad beror troligen på en rad olika faktorer, menar man. Men förutom pingsthelgen och fint utflyktsväder tror konsortiet alltså på att konsertarrangemanget på Malmö stadion påverkat. Eagles-konserten lockade 17 000 besökare, och många av dem var säkert danskar.

– Trafikrekordet kommer som avslutning på en vår då trafiken från Danmark till Sverige har varit onormalt hög, framhåller Øresundsbron marknadsdirektör Jacob Vestergaard. En trafik som får näring av den billiga svenska kronan och att många danskar har upptäckt möjligheterna att handla i Sverige.

– Under den senaste tiden har den svenska detaljhandeln för första gången sedan bron öppnade börjat annonsera massivt i de svenska medierna. Och särskilt inför pingsten var reklaminsatsen från svensk sida mycket kraftig. Vilket alltså nu har gett konkret resultat.