Fusk med jordgubbar ska stoppas

Nu ska fusket med jordgubbar stoppas. Jordbruksverket genomför i år extra kontroller för att avslöja försäljare som märker om utländska bär till svenska. Ett 20-tal inspektörer besöker just nu olika försäljningsstånd runt om i landet.

Växtinspektören Per-Eric Wiklund från Jordbruksverket besöker ett jordgubbstånd utanför en affär i Huskvarna. Svenska bär från Sölvesborg står det på en skylt, och en snabb kontroll visar att det också stämmer i det här fallet.

Här så är det fullständigt solklart att det är svenska bär. Det syns klart och tydligt i jämförelse med de belgiska, som också finns på marknaden just nu, säger Per-Eric Wiklund.

Det kan du avgöra bara genom att titta på dem?

– Ja, de belgiska ser helt annorlunda ut.

Men alla försäljare är inte lika ärliga. Till och från har det kommit uppgifter om billigare utländska bär som paketerats om som svenska, och Jordbruksverket har nu satt ett 20-tal inspektörer på att göra stickprover.

Kartonger och papper gås igenom. Odlare kontrollrings och i oklara fall görs till och med isotopundersökning på bären, för att avgöra vid vilken breddgrad de odlats.

Det är därför att vi som konsumenter ska känna oss säkra på att det verkligen är svenska bär. Att konsumenterna har möjligheten att göra att aktivt val själv om man vill köpa dyrare svenska bär, som är alldeles nyskördade, eller om man vill köpa belgiska, holländska eller tyska bär, säger växtinspektören Per-Eric Wiklund.

Men det tar ju ganska stora resurser för er, är det verkligen en så stor sak att bråka om?

– Vi tycker ju att konsumenten verkligen ska ha en möjlighet att aktivt välja det här, och det är liksom kärnpunkten i det hela.

Mest har det tidigare handlat om rykten om fusk som varit svåra att bekräfta, och det hoppas man nu att kunna göra genom kontrollerna. Men misstänksamheten har ändå varit stor bland många kunder, säger Ashtar Odicho, som står i ståndet i Huskvarna.

– Ja, det är alltid någon som frågar.

Nu var dina jordgubbar tydligt svenska?

– Ja, så svenska de kan bli.

Hur känns det då att det finns andra jordgubbssäljare som står och bluffar och kallar de svenska jordgubbar när de kommer från nåt annat land?

– Ja, det får ju oss andra att se dåliga ut, säger Ashtar Odicho, som säljer jordgubbar i Huskvarna.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se