Inför Danmarksmatchen: Spelarnas form

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson om landslagsspelarnas säsonger inför den viktiga VM-kvalmatchen mot Danmark.

Målvakter:

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven:
Har äntligen fått vara helt ordinarie sedan flytten till PSV. Trots stabilt spel av Isaksson slutade favorittippade PSV bara fyra i den holländska ligan, en klar missräkning.

Eddie Gustafsson, Salzburg:
Bytte i vintras från norka Lyn till Salzburg i Österrike och det har blivit en succé. Gustafsson har spelat nio matcher och klubben vann ligan. Dock blev det förlust i de två sista matcherna, så kanske är det frågetecken över dagsformen för vår reservmålvakt.

Försvarare:

Olof Mellberg, Juventus:
Mellberg har mot slutet av seriespelet fått väldigt lite speltid i Juventus. I och med att Claudio Ranieri, som hämtade favoriten Mellberg till klubben, fått sparken är svenskens fortsättning i Juve osäker. Det ryktas om en transfer till Olympiakos i den grekiska ligan.

Daniel Majstorovic, AEK Athen:
Var enastående i kvalmatchen mot Portugal och har enligt rapporterna varit mycket bra även i klubblaget under våren. Dock föll hans AEK i den avgörande kvalmatchen om en plats i Champions League mot Panathinaikos.

Mikael Nilsson, Panathinaikos:
Har under våren haft vissa problem med småskador och även fått nöja sig med inhopp. I kvalmatchen mot AEK (se ovan) blev det 20 minuters speltid för Nilsson.

Adam Johansson, IFK Göteborg:
Överraskningen från Portugal-matchen har som lagkapten för Blåvitt visat prov på stort självförtroende i allsvenskan, där man går till uppehållet som serieledare. Trots ett tufft spelschema borde Adam vara någorlunda fräsch, då han var avstängd i vårens sista match.

Petter Hansson, Rennes:
Rennes som under vintern var i praktslag i den franska ligan tappade tempot mot slutet, något som också kan sägas om Hansson. Mittbacken har varit fullt godkänd, men inte lika dominant som tidigare. I helgens sista omgång blev det förlust mot Marseille med 0-4.

Oscar Wendt, FC Köpenhamn:
Rankas som en av den danska ligans bästa spelare och har gjort en kanonvår i mästarlaget FCK. I Danmark tror många att Wendt snart köps upp av något lag från en större liga. I helgens ligaavslutning blev Wendt utbytt efter ungefär en timmes spel.

Andreas Granqvist, Groningen:
Har varit ordinarie mittback och gjorde för några veckor sedan ett drömmål i ligan mot NAC Breda. Kommer från en kvalförlust (till Europa League) över två matcher mot nämnda NAC.

Behrang Safari, Basel:
Ordinarie i Basel som slutade på tredje plats i den schweiziska ligan. Safari blev efter den sista omgången i helgen (där det blev förlust med 0-3 mot Young Boys) uttagen i ligans all star team!

Mittfältare:

Anders Svensson, Elfsborg:
Frågetecken för dagsformen, Svensson har varit lårskadad och inte kunnat spela eller träna på två veckor inför landslagssamlingen. Annars har det varit en bra vårsäsong för Svensson som varit dominerande i Elfsborg, det enda laget som fortfarande är obesegrade i allsvenskan.

Daniel Andersson, Malmö FF:
Har i flera matcher under våren fått strålande kritik för sina insatser på Malmös mittfält. Dock så har laget tappat formen mot slutet, man tog bara två poäng på de sista fyra omgångarna och ligger bara på en nionde plats i allsvenskan.

Sebastian Larsson, Birmingham:
Har, trots vissa skadeproblem, gjort en bra vårsäsong i ett Birmingham som i och med sin andraplats i the Championship nu är tillbaka i Premier League.

Rasmus Elm, Kalmar:
Har tagit stora steg i sin utveckling under våren. Gjorde succé på januariturnén i USA, blev målskytt mot Österrike och fick spela från start mot Portugal. I Kalmar har han fått ökat ansvar och gjort det godkänt. Efter tolv omgångar är KFF sjua i tabellen, Rasmus har gjort tre mål och stått för tre assist.

Viktor Elm, Heerenveen:
Hans första tid i Holland har varit riktigt bra och han ses redan som en viktig kugge i Heerenveen som slutade femma i ligan och vann cupen. Sista omgången spelades den 10 maj så det var ett tag sedan Viktor gjorde 90 matchminuter.

Samuel Holmén, Bröndby:
Spelade från start mot Portugal i mars och har varit duktig för Bröndby som slutade tvåa i den danska ligan. Holmén spelade 90 minuter i helgen då det blev förlust mot Midtjylland.

Christian Wilhelmsson, Al-Hilal:
Var med och vann den svårbedömda saudiska ligan med Al-Hilal. Wilhelmsson har fått vara skadefri och ses som en av lagets bästa spelare.

Kim Källström, Lyon:
I ett Lyon som för första gången på sju år inte vann Ligue 1 i Frankrike har Källström inte haft en helt lyckad vår. Han har fått finna sig att vara inhoppare i vissa matcher och i andra spelat vänsterback. De gånger han väl spelat på sin vanliga position har han dock varit bra och var en av de allra bästa i bortamatchen mot Portugal.

Anfallare:

Zlatan Ibrahimovic, Inter:
Har gjort sin bästa säsong någonsin. Vann skytteligan i Serie A, som förste svensk sedan Gunnar Nordahl 1955, med sina 25 mål. Inter vann ligan men åkte ut tidigt i Champions League vilket var en missräkning.

Henrik Larsson, Helsingborg:
"Henke" har som vanligt varit Helsingborgs nyckelspelare och dominant i allsvenskan, där HIF efter tolv omgångar ligger på tredje plats. Målfabrikationen har det dock varit si och så med. Larsson har "bara" gjort tre mål.

Johan Elmander, Bolton:
Elmander har varit ordinarie hela våren och jobbat hårt på topp för Bolton men har inte fått målskyttet att lossna, något Elmander själv beklagat och hävdat att han måste förbättra. Det blev totalt bara 5 mål i Premier League den här säsongen. Bolton slapp bottenstrid även om en trettonde plats var sämre än väntat.

Marcus Berg, Groningen: Har återigen gjort en bra säsong i den holländska ligan och sammanlagt blev det 17 mål på 33 matcher. Avslutade säsongen med två mållösa matcher i kvalförlusten (till Europa League) mot NAC Breda.

Richard Henriksson
fotboll@sr.se