Tomt torg när SD:s toppnamn valtalade

Sverigedemokraterna, som vill att Sverige ska lämna EU, ser inte ut att komma in i Europaparlamentet. Partiet har hittills hållit ett sextiotal torgmöten på olika håll i landet.

Medborgarplatsen ser nästan belägrad ut. Här finns femtio poliser och åtta piketbilar. Torgmöten med Sverigedemokraterna är inte som andra möten. Risken för bråk är överhängande men den här dagen är allt lugnt.

Sverigedemokraterna vill att Sverige ska lämna EU. Unionen kallas genomgående för monsterstat. Turkiet, som är kandidatland nämns ofta.

Förstanamnet på EU-listan, Sven-Olof Sällström håller med det belgiska partiet Vlams Belang vars främsta argument mot Turkiet är att det är ett muslimsk land.

– Jag förstår det och delar delvis den uppfattningen. Ett radikalt muslimskt land som har en väldigt stor befolkning, vi pratar om sjuttio, åttio miljoner människor som ska vara delaktiga i den här unionen kommer att påverka hela unionen på sikt. Inte minst religiöst men också socialt och kulturellt. Det tycker vi är en tråkig utveckling, säger Sven-Olof Sällström.

Vad kan hända då menar du?

– För det första ger vi på sikt de människorna tillträde till hela Europas arbetsmarknad, säger Sven-Olof Sällström.

Sällström har mer kritik mot islam, han tycker till exempel att det finns för många moskéer i Sverige.

– Ja, just fullskaliga moskéer som bekostas av den saudiska staten och andra intressen nere i Mellanöstern tycker vi finns för många. Vi har ingenting emot att folk utövar sin tro men de fullskaliga moskéerna tenderar att bli centrala punkter för islamism och det motsätter vi oss, säger Sven-Olof Sällström.

En fråga Sven-Olof Sällström vill driva om han kommer in i Europaparlamentet är att det ska vara förbjudet att importera kött som är slaktat enligt muslimska och judiska regler.

– Det är en inhuman och fruktansvärd slaktform att inte bedöva djuren som vi har gjort i Sverige under väldigt lång tid, säger Sven-Olof Sällström.

De som följer judiska och muslimska regler kan antingen sluta äta kött eller lämna EU?

– Jag kommer alltid att sätta svenska humana djurskyddsregler och mänskliga rättigheter före religiösa påfund, säger Sven-Olof Sällström.

Då blir konsekvensen att sluta äta kött eller lämna EU, eller hur?

– Det måste bli den konsekvensen om det är det du vill ha fram, säger Sven-Olof Sällström.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se