SKÖVDE

Alliansen försvarar skolbesparingar

Besparingar inom skolan är nödvändigt och skolan kan inte undantas, hävdar alliansens politiker i Skövde. Detta apropå Lärarförbundets nästan 2 000 namnunderskifter som på måndagen lämnades till Skövdes kommunstyrelse, i protest mot neddragningarna inom skolan.

Enligt Conny Brännberg (KD) som är kommunfullmäktiges ordförande i Skövde är besparingarna inom skolan nödvändiga.

– Vi måste helt enkelt anpassa vår kostym. Vi har inte mer pengar än vad vi har.

Enligt alliansen tänker man sänka ambitionerna inför 2010, och skolan kommer också drabbas av neddragningar.

– Vi vill inte sänka lärartätheten, men några förändringar kanske måste ske. Några klasser kanske måste slås i hop.

Lärarförbundet missnöjt med förslaget
Alliansens budgetförslag säger att Skövdes samtliga nämnder, förutom socialnämnden, kommer att få drygt 1,5 procent mindre i kommunbidrag nästa år. Lärarförbundet har reserverat sig mot förslaget och varnar för att undervisningskvaliteten kommer att bli sämre.

Ändå tyder mycket på att kommunfullmäktige kommer att klubba igenom budgetförslaget vid nästa möte. Trots att kommunen uttryckligen satt som ett av sina mål att utbildningen i Skövde ska hålla nationell toppklass.

– Vi ligger på strax över 8,5 lärartjänster per 100 elever. Så vi är inte bäst i klassen, men vi är inte sämst heller. Så om vi kommer ligga på snittet i Sverige så får vi vara nöjda med det nästa år, säger Conny Brännberg.

Budget först, effektivisering sedan
Lärarförbundet vill att kommunen ska undersöka vad besparingarna kommer leda till men Conny Brännberg säger att man kommer besluta om budgeten först, sedan ska skolnämnden ge förslag på hur man kan effektivisera.

– Nu sätter vi en tydlig siffra, och det är vad som gäller. Men skulle konsekvenserna bli helt orimliga får man alltid vara beredd att ompröva sina beslut.

Nästa vecka kommer oppositionspartierna i Skövde att presentera ett alternativ till alliansens budgetförslag.

Stina Banck
stina.banck@sr.se