p3 Nyheter - eu-valet

"Släpp fildelningen fri för privat bruk"

Flera av kandidaterna i EU-valet har en annan åsikt i fildelningsfrågan än vad deras partier har. Centerns kandidat Lena Ek vill att all fildelning för privat bruk ska bli tillåtet.

Men Centerpartiets ordförande Maud Olofsson håller inte med.

varnar statsvetaren Peter Esaiasson.


Moderaternas Christofer Fjellner röstade ner kompromissförslaget om telekompaketet.Vad tycker kandidaterna om fildelning?


Vilka åsikter har EU-kandidaterna egentligen om upphovsrätt, fildelning och integritet?

Vilket parti kommer du att rösta på? Och är det ett problem om kandidaterna och deras partier driver olika frågor? Diskutera!

– Om jag kan låna en bok på biblioteket så kan man använda den för privat bruk, om jag ser på TV, om jag lyssnar på radio så kan jag använda det för privat bruk.

Så all fildelning ska tillåtas för privat bruk?

– Ja, säger Lena Ek.

Men det här är inget som hennes eget parti håller med om.

Centerns Johan Linander är ledamot i Justitieutskottet i riksdagen och var med och röstade igenom fildelningslagen, Ipred.

– Bara att säga det tycker jag är falsk marknadsföring, det låter som vi i Sverige kan genomföra det om vi bara vill. Då måste vi bryta mot internationella konventioner, och kommer man in på det så är det nog väldigt få partier som tycker att vi ska bryta mot EU-direktivet och till och med FN-konventioner säger Johan Linander.

och så här säger Centerpartiets partiledare Maud Olofsson:

– Ne, jag tycker att man måste sätta en gräns för detta. Man måste hitta ett vettigt system som gör att upphovsrättsinnehavare får betalt.

Nu har vi val på söndag. Hur problematiskt är det att er toppkandidat driver en politik som du och partiet inte står bakom?

– Fast det är inte så stor skillnad emellan oss. När Lena säger att vi borde också hitta system för att ta betalt på nätet, så är vi överens.

Lena Ek är inte ensam om att vilja släppa fildelningen fri för privat bruk. Vi har intervjuat elva EU-kandidater från elva partier om upphovsrätt på nätet, hälften svarar så här:

Carl Schlyter (MP): "Fildelning utan vinstintresse ska vara helt fri"

Gudrun Schyman (FI): "Vi delar filer och vi ska dela filer"

Amelia Andersdotter (PP): "Vi vill att fildelning ska vara lagligt"

Sven-Olof Sällström (SD): "Jag rangordnar den typen av brott som lägre än snatterbrott"

Eva-Britt Svensson (V): "Vi vill ju att fildelning absolut inte vill ska kriminaliseras"

Och Lena Ek är övertygad om att fildelning för privat bruk måste tillåtas. Hon förväntar sig att rättighetsinnehavarna är med och hjälper till.

– Det blir en stor uppgift för nästa parlament att vara med och försöka hitta ett vettigt system för detta, för det går inte att hålla på som det är nu.

Många skulle ju hävda att The Pirate Bay är ett bra bibliotek?

– Ja, visst, säger Lena Ek.

Och trots att Centerpartiet inte håller med sin egen toppkandidat i EU-parlamentet, så kan partiet vara på väg att svänga i frågan, säger Johan Linander.

– Lena Ek går i täten och hon kommer att förändra partiets uppfattning i den här frågan också, så inom några år är vi nog också på väg i den riktningen säger Linander.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se