Vrakdelar från försvunnet plan har hittats

Uppdaterad: 22:44
Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim säger nu i kväll att det inte råder någon tvekan om att de vrakdelar som siktats av spaningplan, verkligen kommer från det saknade Air France-planet. Vrakdelarna påträffades cirka 65 mil nordost om den brasilianska ögruppen Fernando de Noronha.

Flygplanet hade 228 människor ombord och var på väg från Rio de Janeiro till Paris när det i går försvann i dåligt väder över Atlanten.

Ett franskt forskningsfartyg är nu på väg till det havsområde där det försvunna Air France-planet tros ha störtat. Fartyget är utrustat med miniubåtar som ska delta i sökandet efter flygplanet.

Sökandet efter planet försvåras av havets extrema djup som på sina håll kan uppgå till 4 700 meter enligt franska marinexperter, men de miniubåtar som ska delta i sökandet kan gå djupare än så.

Nu väntar ett svårt och tidspressat sökande efter flygplanets svarta lådor. I Brasilien, där planet startade färden mot Frankrike, är bestörtningen stor och många anhöriga inser att kropparna efter de befarade omkomna blir svåra att finna.

Den svenska frilansjournalisten Henrik Brandão Jönsson bor i Rio de Janeiro och fick i dag beskedet om att en väninna till honom fanns med ombord på det försvunna planet.

– Det är ett trauma. Jag pratade med en psykolog på kriscentrat och han sa att när det handlar om en bilolycka så kan man säga att bilen har kraschat, personen är död och man går och tar farväl på sjukhuset. Men när sånt här händer och det bara försvinner, det blir som med dem som drabbades av Estonia. Det blir något så abstrakt när något har sjunkit i havet. Det blir något som aldrig riktigt kan läka för man kan inte riktigt ta på det. Det är den rädslan många anhöriga bär på här i dag.

Tomas Johansson
tomas.johansson@sr.se