Botkyrka

Fler unga kvinnor ringer kvinnojouren

Inför sommarlovet är många unga kvinnor med invandrarbakgrund oroliga för att dom ska tvingas åka utomlands för att gifta sig. Och vid den här årstiden blir samtalen fler från rädda unga kvinnor och flickor till kvinnojouren i Botkyrka.

Violet Dahlgren som jobbar på kvinnojouren Regnbågen i Botkyrka berättar hur ett samtal kan låta:

--  Det är ju en flicka som är ganska skärrad och hon säger att hon inte vet vad hon ska ta sig till riktigt, och då säger vi att det är bra om vi kan träffas så att vi kan prata igenom de här olika möjligheterna som finns.

En studie som Ugdomsstyrelsen har gjort visar att cirka fem procent av unga mellan 16 och 25 år i Sverige upplever att de inte har möjlighet att fritt välja vem de ska gifta sig med.

Det är fler är flickor än pojkar och majoriteten har utländsk bakgrund. Problemen är dessutom mycket vanligare i religiösa familjer,  enligt Ungdomsstyrelsen.

--  Ja det är ju den här patriarkala strukturen i familjen och då menar man den stora familjen, som är som en klan, som kan bestå av väldigt många --ett  hundratal personer faktiskt och där måste flickan leva på ett visst sätt, annars drar hon skam över familjen, säger Violet Dahlgren.

Zübeyde Demirörs Syed tvingades resa till Turkiet för att gifta sig när hon slutade skolan.

--  Det är liksom verkligheten för många flickor, att de tas ner till sina hemländer efter högstadiet, och det är också en sådan där viktig iakttagelse som man kan göra, det är att varför gifts så många flickor bort efter högstadiet? Jag tror personligen att efter årskurs nio är ju skolan inget som är obligatoriskt och då anser man att nu kan inte den svenska staten gå in och styra oss, och det är kanske därför man gifter bort flickorna just under den sommaren, säger Zübeyde Demirörs Syed.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se