Västernorrland

Varvsverksamhet får kritik

I ett brev till regeringen uttrycker Dockstavarvet skarp kritik mot Vägverkets varvsverksamhet.

Dockstavarvets styrelseordförande K A Sundin menar att Vägverket Färjerederiet inte konkurrerar på den privata markanden på lika villkor och att Vägverket borde lägga ner verksamheten.

– Vi tycker inte att det är en jämbördig konkurrens, ett statligt verk arbetar inte under samma omständigheter och förhållanden som privat verksamhet och det är omöjligt att se om det där är subventionerat av deras egen verksamhet, säger KA Sundin från Dockstaverket.

Har de förändrat prisbilden?

– Vi tycker det, vi ser ju att de vinner många upphandlingar till priser som är orealistiska.

Vägverket har lagt varvsverksamheten i ett bolag som heter Vägverket Färjerederiet, och där är Anders Werner chef. Så här kommenterar han prisdumpningen...

– Att vi dumpar priserna har jag lite svårt att förstå därför att vi är helt omfattande av lagen om offentlig upphandling, och när vi bjuder på det som är ute på upphandling så ibland vinner vi och ibland förlorar vi och det betyder väl att vi ligger i gränslandet ganska så rätt. Annars så hade vi väl vunnit allting som vi svarar på.

Ord står mot ord i frågan om priset alltså. Men vad vill då KA Sundin och Dockstavarvet ska hända med Vägverkets varvsverksamhet...

– Vägverket borde avveckla varvsverksamheten.

– Det är ju ingenting jag kan säga, menar Anders Werner. Det är ju någonting som regeringen får avgöra naturligtvis i hela den där trafikverksutredningen. Men jag tror att det vore bra om vi fick fortsätta, därför att den är behövlig, och jag tror att vi gör en bra insats. Vi kan också visa med för och efterkalkyler som vi gör på våra reparenter att vi inte subventionerar med de statliga medlen.

Ulf Thonman
ulf.thonman@sr.se