p3 nyheter

Utvisas trots cancer

En azerbajdzjansk 30-åring kommer utvisas från Sverige, trots att han har svår cancer och inte kan få den vård han behöver i Azerbajdzjan.

Hans läkare säger att han inte klarar att flyttas till Azerbajdzjan, och han själv har intyg på att han inte kan få lika bra vård där, men Migrationsverket utvisar honom ändå.

Mannen som snart fyller 30 år är hemma några dagar från Karolinska universitetssjukhuset för att kunna träffa sin fru och deras fyra månader gamla dotter. Han är blek och trött.

Han behandlas med cellgifter för sin lymfcancer och måste dessutom kontinuerligt tömmas på vätska i hjärtsäcken för att överleva. Han säger att han inte kan föreställa sig vad det skulle innebära för honom att resa tillbaka till Azerbajdzjan.

Han har sökt politisk asyl här tidigare men fått avslag, återvänt till Azerbajdzjan där han uppger att han fängslats och torterats och kommit tillbaka till Sverige igen. I samband med det upptäcktes hans cancer, och han påbörjade behandling med ett utvisningsbeslut hängande över sig.

Det finns en paragraf i utlänningslagen som ger Migrationsverket rätt att stoppa ett beslut om utvisning och i stället ge uppehållstillstånd, om det finns medicinska hinder för det, och sådana finns.

Den behandlande läkaren intygar till Migrationsverket att mannen lider av en akut livshotande sjukdom, att behandling är livsnödvändig och att inte han kan transporteras till hemlandet.

Ändå avslår Migrationsverket hans begäran om uppehållstillstånd.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Det är väl ganska självklart att Migrationsverkets tjänstemän inte har den medicinska kompetensen för att kunna göra en annan bedömning än den som den behandlande läkaren har gjort, säger Helen Westlund som är mannens advokat.

Han skulle alltså inte klara av en transport, han har dessutom intyg på att han inte kan få rätt behandling i Azerbajdzjan.

Varför anser man då på Migrationsverket att det ändå inte finns några hinder att verkställa utvisningen? Det vill Stefan Olsen Siri som är en av två som har skrivit under beslutet inte svara på, trots att Ekot har en fullmakt som ger rätt att ta del av mannens handlingar.

– Jag har gett dig de allmäna överväganden som görs, jag är inte intresserad av en djupare diskussion än så, säger Stefan Olsen Siri.

Katarina Helmersson
katarina.helmersson@sr.se